Sociedad
JURAMENT DELS NOUS MINISTRES

El nou executiu es posa en marxa

L'acord d'associació i la reforma de la llei de la Funció Pública seran els temes més urgents a abordar

El nou Govern després d'haver pres possessió del càrrec / M.M. ANA

Ordino

El nou Govern jura el càrrec amb l'acord d'associació amb la Unió Europea com un dels temes cabdals i en el que es podria demanar una pròrroga en la signatura de l'acord marc.

L'Auditori Nacional d'Ordino ha estat l'escenari escollit pel jurament d'11 dels 12 ministres de l'actual executiu. Només la titular d'Esports i Cultura, Sílvia Riva, no hi erà i prendrà posessió del càrrec en les properes setmanes.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha ressaltat la importància de ser un Govern paritari, representatiu i de consens. Ha assenyalat que és pràcticament el primer de coalició de la història del país i vol que tant la inclusió com la sostenibilitat siguin dos dels principals ingredients.

Una de les qüestions que centrarà la primera reunió del Consell de ministres serà l'acostament a Europa. Ha de servir per posar al dia a tots els membres de les negociacions amb la Unió Europea i no descarta demanar una pròrroga a Brussel·les a l'hora de signar l'acord marc. Aquest document de poc més de dues pàgines és el que fixa les línies mestres.

Espot també ha apuntat la necessitat d’esperar a parlar-ne amb totes les forces polítiques amb representació al Consell General ja que no veuria lògic aprovar l’acord marc sense consultar-ho amb tothom si es té la intenció de fer un pacte d’Estat en aquesta matèria.

Una altra de les patates calentes que hi haurà sobre la taula fa referència a la Funció Pública i quins canvis acaba experimentant la nova llei. La ministra titular, Judith Pallarès, ha explicat que més enllà dels dos articles que el Tribunal Constitucional va declarar nuls, s'intentarà recuperar alguns dels aspectes que els Liberals defensen. En aquest sentit, insisteix que el primer és tornar a establir el diàleg amb els treballadors públics.

De la seva banda, el ministre de la Presidència i Economia, Jordi Gallardo, ha anunciat que en els propers quinze dies s'establirà un full de ruta del primer mig any del Govern. Entre els objectius del seu ministeri hi ha la diversificació econòmica i la simplificació dels tràmits burocràtics.

Josep Maria Rosell, ha estat el ministre designat per Ciutadans Compromesos i que ocuparà el ministeri de Justícia i Interior. S'ha referit al cas BPA i creu que possiblement s'haurà de reforçar els mitjans en alguns àmbits

També té previst reunir-se amb la direcció de la Policia per tractar si cal augmentar el nombre d'efectius de cara a esdeveniments com la Cimera Iberoamericana del 2020.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, aposta per dotar d'una major qualitat la reforma sanitària. Ha anunciat que al setembre entrarà en funcionament la figura del metge especialista referent i remarca la necessitat de replantejar el decret d'acreditació i d'obertura econòmica.

Un altre ministeri que té un bon repte sobre la taula és el d'Afers Socials i habitatge, capitanejat per Víctor Filloy, després de la crisi dels lloguers. Tot i això, el nou ministre ha demanat una mica de temps per poder estudiar la cartera en profunditat i saber amb exactitud com han funcionat les mesures urgents que va aprovar el Govern a principis d'any. Per això, s'ha emplaçat a fer una fotografia real de la situació actual per actuar en conseqüència sense, de moment, descartar cap acció concreta com pot ser la creació de pisos de lloguer social.

Pel que fa a Ordenament Territorial, el ministre Jordi Torres, que repeteix cartera, ha explicat que s'estudiarà la construcció de la desviació de la Massana i es vol finalitzar el vial de Sant Julià. Altres projectes prioritaris són la rotonda prop del punt de trobada i l'heliport, del qual s'està a l'espera de rebre els informes de viabilitat, entre altres.

Pel que fa a Andorra Telecom, diu que necessita uns espais de propietat per tenir l'oficina comercial i els despatxos i que ara mateix el terreny que té en propietat és on s'havia de construir el The Cloud. Assenyala que aquesta qüestió s'haurà de consensuar amb la resta dels membres de l'executiu de coalició.

De la seva banda, la ministra de Turisme, Verònica Canals, ha assenyalat que els reptes del nou ministeri passen pel consens amb tots els agents implicats i que es basaran en tres eixos: qualitat, diversificació i desestacionalització.

Sobre la possible dissolució de Vallnord, ha dit que és una qüestió que s'ha d'estudiar bé per saber les conseqüències que pot arribar a tenir pel país i per la marca Andorra.

En el cas d'Educació la ministra Esther Vilarrubla, manifesta la voluntat de mantenir i millorar la qualitat dels projectes impulsats fins ara com és el cas del Permsea, mentre que la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, assenyala la importància de desplegar la Llei de transició energètica i poder tirar endavant la candidatura de fer d'Andorra reserva mundial de la biosfera.

Finalment, en l'acte d'avui han jurat també el càrrec el secretari d'Estat d'Afers Europeus, Landry Riba, la secretària general de Govern, Ester Fenoll, el cap de Gabinet del cap de l'executiu, Guillem Casal i la cap de Protocol, Maria Marina.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00