Sociedad

La jutge envia una ordre a França perquè es practiqui una exploració mèdica al cosí d'Abidal

La Fiscalia va forçar reobrir el cas perquè sospita que hi ha frau en el trasplantament del fetge a Eric Abidal

Getty Images

Barcelona

El jutjat número 28 de Barcelona ha enviat una ordre d´investigació (OEI) a França per tal que es prengui declaració i es practiqui un reconeixement mèdic al donant. L’Ordre Europea d’Investigació és, segons fonts jurídiques, una nova forma de cooperació judicial internacional que en alguns casos substitueix la Comissió Rogatòria Internacional. També en són destinataris aquest cas els tribunals de Lió.

Diem també en aquest cas perquè és la segona tramesa per part de l’esmentat jutjat de Barcelona perquè la primera petició va ser rebutjada per les autoritats judicials franceses. La previsió del jutjat de Barcelona és que el donant declari com a testimoni perquè el codi penal francès no permet imputar-lo. I si accepta visitar-se el veuria, l’examinaria, un metge francès, per poder comprovar que l’operació es va fer. La declaració es podria fer a través de videoconferència.

Descartades irregularitats en l´acta de consentiment

En relació al mateix cas, i ja fa temps, el jutjat va reclamar l´expedient de trasplantament a l´Hospital Clínic. I tot sembla correcte, diuen fonts coneixedores del cas. Es va prendre també declaració a la magistrada del Registre Civil com a testimoni, la magistrada que va tutelar l’acta de consentiment.

Va ser una declaració contundent la de la magistrada, i amb record precís del cas a pesar del temps transcorregut. És en el 2012 que es fa la donació del fetge. De fet en el Registre Civil ella ja va fer un exhaustiu interrogatori al donant perquè Abidal i Gérard no són familiars directes, són cosins germans.

De manera que el jutjat ha descartat possibles irregularitats a l´acta de consentiment.

Una equivocació a l’hora de signar

Descarta irregularitats en el consentiment sobretot perquè s’ha desfet l’equívoc de l’aparent falta de concordança en les signatures que va denunciar la Fiscalia. Resulta que en la documentació hi havia 3 originals: un es queda al Registre Civil i els altres dos s’envien a l´hospital.

Resulta a més que en un d´aquests tres Gérard Armand, el donant, es va equivocar i en un dels documents, en el del Registre, va signar per sota del nom i no al damunt.

Quan el cas surt a la premsa la magistrada del Registre Civil va demanar una còpia de l’acta de consentiment amb tan mala fortuna que la fotocòpia es fa malament i va quedar tallada just per damunt de la signatura. Alertada per l’anomalia, aquesta magistrada ho va anar a denunciar al jutjat de guàrdia.

Després sí que va demanar tot l´expedient i va veure que la firma sí que hi era però una mica més avall i va retirar la denúncia. Això explica tres exemplars diferents.

L´Audiència de Barcelona va ordenar reobrir el cas el passat gener

Recordem que el “cas Abidal” neix a partir d´una conversa, interceptada per la policia, entre Sandro Rosell i un estret col·laborador seu, conversa de la que, segons els investigadors i la Fiscalia, se´n podia deduir que el trasplantament d’Abidal és conseqüència d´una donació il·legal, extrem que Sandro Rosell sempre ha negat taxativament.

Recordem també que el jutjat va arxivar la investigació en no poder provar fets punibles, i que va ser l´Audiència de Barcelona qui va obligar al jutjat 28 a reobrir la investigació a finals d´aquest passat mes de gener.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00