Últimas noticias Hemeroteca

Jueves, 19 de Septiembre de 2019

Otras localidades

Comença la reconstrucció del malmès Arc d'Adà de Llardecans, que data del segle XV

De moment s'aixeca gràcies a unes "crosses" de fusta que l'ajudaran a mantenir-lo dempeus fins que el morter utilitzat per ajuntar les dovelles s'eixugui. Es calcula que a finals de mes es podrà veure l'arc tal com era abans de caure.

Així era l'arc d'Adà de Llardecans abans que caigués. /

Han començat els treballs de reconstrucció del malmès Arc d'Adà de Llardecans, esfondrat per una bretolada fa uns mesos. De moment s'han col.locat 3 de les 34 dovelles de l'arc, que estarà completat a finals d'aquesta setmana.

Són pedres que pesen més de 100 quilos cadascuna. Per pujar-les s'utilitza un sistema similar al d'unes crosses de fusta, que després es retiraran un cop s'eixugui el morter que manté les pedres juntes.

Joan Ramon González (Arqueòleg): / "L'arc d'Adà és del segle XV" / RÀDIO LLEIDA

Aprofitant aquesta reconstrucció, s'ha fet una prospecció arqueològica dels voltants per saber què és i per a què servia aquest arc. I s'ha descobert que formava part d'un gran casal de l'Ordre dels Hospitalers i que és més antic del que es creia. "Del segle XV i no del XVI com pensàvem en un primer moment", comenta Joan Ramon González cap d'Arqueologia de l'IEI,  entitat que aporta 28.000 euros a tot aquest projecte.

Joan Ramon González (Arqueòleg): / "A finals de mes, es treuran les crosses de fusta, i quedarà l'arc d'Adà tal com era" abans de caure. / RÀDIO LLEIDA

S'ha descobert també amb l'excavació que si bé els fonaments d'aquest antic casal persisteixen, molta gent al llarg dels segles va aprofitar les pedres d'aquella residència per fer-se la seva, i es troben parts del casal d'Adà repartits per tota la comarca. Xoca, però, que justament les pedres de l'arc, ningú les toqués.

I potser per això, l'arc d'Adà és tot un símbol per la comarca del Segrià i no només pels veïns de Llardecans. Tant és així que era costum força estés anar-hi i assumir el repte de pujar-hi a sobre (l'alçada total que ara es reconstruirà és de 3 metres i mig) per fer-se la foto. Se sospita que va ser en una d'aquestes accions que una persona el va fer caure al març quan, apropant-s'hi amb el seu vehicle, va topar amb les pedres i va esfondrar l'arc sencer. De fet, alguna de les pedres l'han hagut de restaurar perquè va quedar descantellada.

Un cop estigui enllestit i totalment aixecat, es prohibirà l'accés a l'entorn de l'arc i a la zona d'excavació propera amb vehicle, i s'hi posarà una tanca de protecció. Es volen evitar més bretolades com la que ha costat gairebé trenta mil euros a l'erari públic.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?