Últimas noticias Hemeroteca

Martes, 15 de Octubre de 2019

Otras localidades

Brandi Chastain: "La FIFA ha d'entendre que el valor del futbol no es basa en el gènere"

L'exfutbolista nord-americana és un símbol després de protagonitzar una de les fotografies més transcendents de la història del futbol

Hi ha fotografies famoses per la seva bellesa, en canvi d'altres ho són per la seva força i la seva potència visual. Però també hi ha imatges, menys comuns, que marquen un punt d'inflexió dins del seu àmbit històric pel seu significat.

Brandi Chastain, la protagonista d'aquesta entrevista, va regalar al món una d'aquestes instantànies fa 20 anys. Durant l'estiu del 1999, es va disputar el Mundial de futbol femení als Estats Units, un campionat on la selecció amfitriona va arribar a la final davant la Xina, decidint-se el guanyador davant de 90.000 persones i a la tanda de penals.

Brandi Chastain va convertir la pena màxima definitiva, i en l'èxtasi de la celebració va protagonitzar una fotografia que ha servit d'inspiració i d'exemple per a moltes joves esportistes.

Quina imatge haurà estat més icònica: la de Brandi Chastain celebrant el gol definitiu de penal a la final del Mundial de l'any 1999, o les celebracions de la Megan Rapinoe a la passada edició del Mundial?

Crec que totes dues van tenir impacte al panorama del futbol femení. Tant a Amèrica com en l'àmbit mundial. Crec que la meva celebració de l'any 1999 va ser pionera en fer-se a un estadi de més de 90.000 espectadors: una cosa mai vista en l'esport femení. És indubtable que aquella celebració va tenir un gran ressò. A més des d'aleshores l'equip d'Estats Units ja ha guanyat dos mundials més, i les futbolistes nord-americanes han pogut demostrar que són molt bones. I ara, amb algú com la Megan Rapinoe, que no té pèls a la llengua i és un personatge molt potent, s'està ajudant que més gent s'apropi al futbol femení com mai havia passat abans.

El què és indubtable és que el futbol femení, en general, travessa un bon moment. Però què li falta al futbol femení europeu per posar-se al nivell de l'americà?

Teniu tot el que necessiteuestructuralment parlant. Teniu grans organitzacions com el Barça i la gent estima el futbol. Allà patim pels fans perquè ningú l'entén, i el veu com un esport estranger. En canvi, als Estats Units hi ha un bon nivell de futbol femení, perquè a les dones no se'ns ha donat l'oportunitat de participar als esports majoritaris, com el futbol americà o el beisbol. Jo crec que a Europa us cal coratge per totes les parts, i deixar de banda allò que és tradicional. El futbol femení és un espectacle i la gent ha d'anar a veure-ho sovint. No només un cop i ja està. Us garanteixo que si hi aneu, és semblant al què veieu en un partit masculí, però alhora diferent.

Suposo que vas veure la final de la Champions d'aquest any, entre el Barça i el Lió. El Barça va perdre, però quin sostre li veus a aquest equip?

El Barça té un sostre il·limitat, sent sincera crec que aquí teniu tots els recursos: teniu grans entrenadors, i a més ara hi ha moltes nenes jugant a futbol. Teniu la gent, els fans i el lloc, i tot plegat és una gran oportunitat.Però cal valentia per començar.

Apareixes al documental "This is football" de John Carlin, quin missatge pretenies fer arribar en aquest documental?

Jo crec que el futbol ha d'estar obert per tothom, és un llenguatge universal. No és només per una llengua, per un gènere o per una religió: el futbol és per tothom.

A SER Catalunya, al "Que t'hi jugues!" amb el Sique Rodríguez, vam avançar que el Barça s'estava plantejant obrir una franquícia a la National Women Soccer League. Creus que una iniciativa així podria tenir èxit?

Si creen una franquícia del Barça als Estats Units, primer vull que sigui a prop d'on visc. Així en podria formar-hi part. Jo crec que una cosa així funcionaria, perquè seria un fet bo pel futbol, bo pels fans i bo pel negoci. Per tant crec que sí, que funcionaria. El Barça és un equip amb molt seguiment global i a la gent li interessaria molt, segur. Però repeteixo: si es dona el cas, m'agradaria que sigui a prop meu.

La pregunta del milió: com solucionem la bretxa salarial al futbol femení, respecte al futbol masculí?

Honestament penso que la FIFA és el problema. Perquè durant molt temps han menyspreat el futbol femení, i ja des de 1999 ha comprovat que als mundials femenins es venen moltes entrades. És increïble, en l'últim mundial s'ha venut molt, i la FIFA no creia que les dones poguéssim arrossegar tanta gent. I ara que hem demostrat que podem fer-ho, ells no saben com arreglar el resultat de tants anys desateses. Tot plegat és cosa de la FIFA, que ha d'entendre que el valor del futbol no es basa en el gènere, sinó en el futbol en si mateix.

Per tant, el futbol és...

El futbol és per gaudir-lo. Tu vas a veure el Barça d'homes i gaudeixes amb Messi, i també vas al femení. Aleshores gaudeixes amb Alexia Putellas i t'encanta com juga. Els dos valen exactament el mateix. Gaudeixes amb tots dos.

L'autor de l'entrevista amb Brandi Chastain / SER Catalunya

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?