Sociedad
IRREGULARITATS COMPTABLES

El patronat de la Fundació Privada Tutelar destitueix el president per factures sense justificant

Feia un mes que Claverol era president de l'entitat però anteriorment havia estat secretari i les actuacions no justificades son de quan ostentava aquest càrrec

Josep Maria Rossell, ministre de Justícia i Interior / M.F. ANA

Andorra la Vella

El patronat de la Fundació Privada Tutelar, que s'ha reunit d'urgència aquest dijous a la tarda, ha pres la decisió de destituir amb caràcter irrevocable l'actual president, David Claverol, tant d'aquest càrrec com també de patró de l'entitat. Aquesta decisió, tal com han exposat tant des de la fundació com el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, deriva d'una sèrie d'"irregularitats comptables" que fins ara el president no hauria justificat. El ministre no ha volgut parlar de la qualificació jurídica que tindrien aquests fets (es podria tractar d'apropiació indeguda) però sí que ha destacat que per a ell aquestes irregularitats comptables "són evidents" i constitueixen un "il·lícit penal". Es tractaria de reintegraments i factures que fins i tot s'hauria lliurat el president al seu propi nom i que "no estan justificades de cap de les maneres", segons el titular de Justícia.

Rossell ha explicat que fa cosa d'un mes els serveis administratius de la Fundació Privada Tutelar van començar a detectar un seguit d'anomalies, per la qual cosa es va contactar el president perquè justifiqués determinats moviments econòmics. La resposta, tal com ha destacat Rossell, ha estat "excuses de tota classe" i, a la vista d'aquests fets des de la fundació es va contactar el Govern, ja que tant Rossell com el ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, són membres del patronat. Rossell es va personar divendres de la setmana passada a la fundació cap a les cinc de la tarda i un cop examinada la documentació va prendre la decisió de presentar una denúncia a la fiscalia, perquè analitzi el cas i prengui les actuacions que cregui escaients. Aquesta denúncia es va concretar divendres mateix a les vuit del vespre. De manera paral·lela, es va contactar els patrons de la fundació per mirar de fer una reunió urgent per analitzar els fets. A aquesta trobada, que s'ha celebrat aquest dijous quan ha estat possible comptar amb el quòrum suficient, també estava convocat el president, que no ha comparegut, tal com ha explicat Rossell. Sembla que ha fet arribar un mail als patrons, que no a la fundació com a persona jurídica, en el qual justifica que no podia assistir a la reunió per motius personals. Ha manifestat, però, la seva voluntat de renunciar al càrrec de manera irrevocable i afegeix que "lamenta el que ha passat", ha explicat el titular de Justícia, afegint que ha exposat que a finals de mes estarà de tornada a Andorra i que donarà les explicacions escaients sobre el que ha passat.

En la reunió que s'ha celebrat aquest dijous a banda de destituir-lo també s'ha pres la decisió de revocar-li els poders i es contactarà les entitats bancàries per evitar que pugui fer cap altre moviment. A més, també s'ha pres la decisió de fer una auditoria dels comptes.

Cal recordar que fa tot just un mes que Claverol era president de l'entitat però anteriorment havia estat secretari i tal com ha assenyalat Rossell hi ha "una o dues" actuacions no justificades de quan ostentava aquest càrrec. Des de principis de juliol, però, els moviments que podrien ser irregulars són més seguits, és a dir, des que lidera la fundació les irregularitats haurien augmentat. Entre aquests moviments hi hauria reintegraments, alguns dels quals de 2.000 o 3.000 euros, tal com ha assenyalat el ministre de Justícia, i que no estan justificats amb cap decisió presa per la fundació.

Rossell ha fet èmfasi en el fet que el Govern ha actuat "amb diligència i responsabilitat", posant en coneixement de la justícia els fets tan bon punt en van ser coneixedors i ha incidit en el fet que "lamenten" aquesta situació i que la mateixa no ha de suposar cap problema per al normal funcionament de la fundació. De fet, el patronat ha decidit nomenar Joan Carles Rodríguez nou president (cal recordar que ho va ser fins al juliol) i Simon Binsted com a secretari.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00