Sociedad
VISITA DEL COPRÍNCEP FRANCÈS

Macron es compromet a agilitar els treballs de millora dels accessos al país

El Copríncep Francès es dóna un bany de masses en la visita a les parròquies, trencant el protocol

Emmanuel Macron saluda un grup d'infants a l'entrada del comú d'Encamp. / SFGA

Andorra la Vella

Les primeres hores de la visita oficial del Copríncep Francès a Andorra, Emmanuel Macron, han estat marcades per dos fets: el bany de masses en la visita a les parròquies, trencant el cordó de seguretat i saltant-se el protocol per saludar personalment els ciutadans; i pel compromís, arrencat pel comú d'Encamp, de millorar els accessos amb el Pas de la Casa.

La visita ha arrencat amb deu minuts de retard a Canillo on un gran nombre de persones, i molt especialment d'infants, l'esperaven a les portes del comú. Macron s'ha saltat des del primer moment el cordó de seguretat per donar-se un bany de masses, saludant els congregats, fent-se fotografies, intercanviant impressions i salutacions i signant autògrafs.

Aquesta ha estat la tònica del tot el matí en la visita a les parròquies on Macron s'ha mostrat molt proper i simpàtic, especialment amb els infants.

Ja a l'interior de casa comuna, i com ordena el protocol, Macron ha saludat una per una les exautoritats canillenques així com els membres de l'actual corporació, i ha pronunciat un discurs carregat de simbolisme en el què ha destacat el paper de motor econòmic de la parròquia, especialment en matèria d'esquí i de natura.

El Copríncep Francès ha assegurat que ha pogut "apreciar les pistes d'esquí", ha donat valor als esforços de la corporació per diversificar l'activitat econòmica a l'estiu construint el camp de golf més alt d'Europa, ha destacat el paper de Canillo en la conservació del patrimoni, la tradició i la història i ha agraït l'acollida, especialment dels infants.

Macron ha felicitat els canillencs per la seva capacitat "de bastir un nou projecte" i d'haver estat capaços al llarg de la història de superar les adversitats.

Visita a Encamp, clau del matí

Posteriorment, i seguint l'ordre protocol·lari, el Copríncep Francès ha visitat la parròquia d'Encamp on s'ha repetit l'escena anterior: encaixades de mans, fotografies, salutacions, signatura d'autògrafs i algú que altre petó als ciutadans congregats a la plaça dels Arínsols.

Macron, que es pren el seu temps per saludar i acostar-se a la gent, ha arribat també tard al comú encampadà on l'esperaven autoritats i exautoritats a les que, igualment, ha saludat procol·làriament de major a menor antiguitat.

Josep Dallerès, excònsol, exsíndic i exconseller general, ha lliurat al cap d'Estat un llibre durant la salutació.

A Encamp s'ha produït la declaració del matí, a demanda del propi cònsol major, Jordi Torres. Torres ha interpel·lat el copríncep al respecte de les obres de millora de l'RN20. Si bé el mandatari encampadà ha agraït la rapidesa en la intervenció del govern francès en l'arranjament de l'RN22 després de l'esllavissada del passat mes de maig, així com les obres de protecció d'allaus de tota la via, ha reclamat de França l'acceleració dels treballs d'arranjament del principal accés al Pas de la Casa per França.

El copríncep ha recollit la petició i ha assegurat que "entenc la demanda, conec la importància de l'RN20 especialment pel Pas de la Casa" i ha afegit que "l'Estat (francès) continuarà millorant els accessos" donant "prioritat a aquesta via" en col·laboració amb el govern andorrà.

Sant Julià tanca el recorregut de les parròquies al matí

El recorregut per les parròquies al matí ha conclòs amb la visita a Sant Julià on, novament, s'han repetit les escenes d'acostament als ciutadans.

S'ha produït la circumstància que ha arribat el Copríncep Episcopal sobre l'horari previst a Casa de la Vall abans de l'arribada de Macron al Consell General on està prevista la trobada dels dos caps d'Estat.

Al comú lauredià, Macron ha posat en relleu la importància de Sant Julià "com a plaça universitària" així com l'agricultura, el turisme i el comerç.

 

Marisol Fuentes Pérez

Marisol Fuentes Pérez

Periodista llicenciada per la UAB. Des del 2007, directora de Ràdio SER Principat d’Andorra, emissora...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00