Últimas noticias Hemeroteca

Miércoles, 23 de Octubre de 2019

Otras localidades

Macron assegura a Casa de la Vall que "escollir Europa és escollir el futur"

El copríncep francès anima Andorra a adoptar l'acord d'associació amb la UE "sense por a perdre sobirania" i ofereix el suport de França en la negociació per mantenir les especificitats

Els coprínceps Emmanuel Macron i Joan Enric Vives acompanyats de la síndica general, Roser Suñé, entren a Casa de la Vall. / ()

"Escollir Europa és escollir el futur". Amb aquestes paraules el copríncep francès Emmanuel Macron ha encoratjat els poders públics andorrans a bastir el millor acord d'associació possible per a la UE, "sense por a perdre identitat" i defensant en la mesura del possible les especificitats del Principat.

Al discurs a Casa de la Vall, emmarcat en la visita oficial del copríncep al país, Macron també ha defensat el manteniment de "la tradicional paritat i equilibri amb els Estats veïns" tot assegurant que vetllarà, en la seva qualitat de copríncep francès i president de la república, per les millors connexions per garantir justament aquest equilibri.

Macron ha volgut ressaltar a la sessió de Consell General tradicional la seva voluntat "d'exercir plenament la tasca encomanada" des de "l'estricte respecte per la sobirania del poble andorrà" vetllant, entre d'altres, "per regenerar aquesta relació secular entre Andorra i França" en matèries econòmica, cultural i educativa.

Al respecte de les negociacions amb la UE, ha afirmat que "tothom ha de defensar els seus legítims interessos" però ha recordat que "escollir la UE és escollir l'obertura". Per a Macron, l'aproximació a Europa i al mercat interior dóna "facilitats" a la innovació i "força econòmica" al país de cara al nou model d'obertura que ja ha iniciat.

Macron s'ha mostrat confiat en què el Principat "sabrà bastir el seu futur" un futur que al seu entendre passa "per Europa i per França".

Suñé destaca el camí cap a la transparència

Al seu torn, la síndica general, Roser Suñé, ha ressaltat al seu discurs que Andorra "ha emprès el camí de la transparència" malgrat viure canvis molt profunds, com el futur acord amb la UE, sobre el qual ha ressaltat la voluntat "d'accedir al mercat interior en igualtat d'oportunitats", o els grans reptes de futur globals: la sostenibilitat, la lluita contra el canvi climàtic, les migracions i l'acollida de refugiats.

Suñé ha volgut ressaltar diverses efemèrides que se celebren enguany com els 600 anys de la creació del Consell de la Terra o els 50 anys del vot femení, tot destacant "el gran honor" que per a ella significa ser la primera dona a ocupar el càrrec de síndica general. Tot i així, "cal avançar" ha dit per "oferir eines de major participació a la ciutadania" ha afegit.

La síndica ha acabat el seu discurs agraint la visita de Macron assegurant que el copríncipat "és clau en el manteniment de la sobirania i la identitat d'Andorra", alhora que "garantia d'estabilitat" davant els reptes.

Reunió de coprínceps i foto de família

L'acte institucional a Casa de la Vall ha arrencat pels volts de les 12 del migdia, amb força retard sobre l'horari previst.

A l'exterior l'esperaven la síndica general i el copríncep episcopal, Joan Enric Vives. Després de passar revista al cos de policia,  (vestit de gala), i de rendir homenatge a la bandera, s'ha produït la trobada entre els dos coprínceps davant l'escultura del primer Pareatge.

Tots dos han saludat els consellers generals, els membres del Govern, els cònsols de les set parròquies i els representants del Consell Superior de la Justícia, entre d'altres, per, posteriorment, reunir-se en privat al despatx de la síndica per espai de gairebé mitja hora.

El contingut de la reunió de tots dos coprínceps no ha transcendit.

En finalitzar la trobada s'ha fet la tradicional foto de família a les escales de Casa de la Vall per acabar amb la sessió tradicional de Consell General a l'hemicicle històric durant el qual síndica i copríncep han pronunciat els respectius parlaments amb els què s'ha tancat el primer tram de la visita oficial de Macron a Andorra.

 

 

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?