Última hora

FRANCIA Detenido el hombre que amenazaba con inmolarse en el consulado de Irán en París

Sociedad
VISITA DEL COPRÍNCEP FRANCÈS

Macron insta els poders públics a decidir sobre la despenalització de l'avortament

Per primer cop un copríncep aborda aquesta qüestió al seu discurs durant la visita oficial a Andorra

El cap d'Estat deixa en mans de poble la decisió de votar les opcions polítiques que defensin aquesta postura

Anuncia la propera visita del ministre d'Educació francès així com la reobertura dels serveis consolars

Emmanuel Macron acompanyat de Xavier Espot al discurs a la ciutadania des de la plaça del Poble. / SFGA

Andorra la Vella

El Copríncep Francès, Emmanuel Macron, creu que la qüestió de l'avortament és un afer intern del país que s'ha de resoldre des dels poders públics, exercint la plena sobirania.

Macron, al seu discurs a la plaça del Poble, ha assegur que "com ahome sempre he defensat el dret de les dones a decidir. Com a copríncep, garant d'una de les democràcies més antigues d'Europa, només puc dir qui soc jo per decidir sobre el vostre poble el què han de fer els vostres represnetants que son els que han d'aprovar les lleis?". Adreçant-se al col·lectiu Stop Violències, present a la plaça mostrant els mocadors que reclamen el dret a l'avortament, el copríncep francès ha instat els ciutadans a votar "la majoria que ho permeti i n'estic segur que els coprínceps ho respectarem".

És el primer cop que un copríncep aborda el debat de l'avortament en un discurs oficial.

Al llarg de més de vint minuts, Macron ha encoratjat el poble andorrà a treballar en la defensa del medi ambient i la sosteniblitat, saludant els joves de la iniciativa Friday for Future d'Andorra, també presents a l'acte.

El copríncep ha anunciat millores en els camps de les comunicacions, de les relacions comercials i econòmiques i de l'educació, i ha anunciat la propera visita al país del ministre d'Educació gal i la reobertura dels serveis consulars, tancats ara fa cinc anys.

Aquests anuncis han provocat l'esclat de forts aplaudiments a la plaça del Poble.

Macron també s'ha referit al futur acord d'associació amb la Unió Europea, afirmant, com ho ha fet a la seu del Consell General, que aquesta és la millor opció per als joves del país. "És la bona elecció, la de futur. I significarà reinventar-se perquè ja no valen els models dels anys 80 o 90. El camí cap a la transparència democràtica i financera és el bon camí i Europa és la solució" ha dit.

El cap d'Estat ha insistit que Europa no privarà mai Andorra de la seva identitat i singularitat perquè la UE és "una construcció política inèdita, no hegemònica, d'equilibri entre tantes llengües i cultures" per afegir que és "l'opció de futur perquè una nació com Andorra tingui accés a un mercat de més de 500 milions de persones".

Ha lloat la capacitat de diàleg en aquesta matèria, dins i fora de les nostres fronteres, tot assegurant que "Europa és una promesa pel conjunt de la joventut" del país.

Macron, que ha citat un poema d'Isabelle Sandy al final del seu discurs, s'ha mostrat orgullós "d'una gran nació" i ha animat el poble andorrà a no tenir por: "no tingueu por del futur, teniu força per fer front a aquest reptes. Ho aconseguireu" ha conclòs entre forts aplaudiments.

El copríncep, de nou, ha mostrat la seva faceta més propera i tant a l'inici com al final ha encaixat mans, saludat ciutadans i signat autògrafs. I ha aprofitat per agrair la gran rebuda tant dels cònsols de les diferents parròquies com dels ciutadans que l'han anat a veure.

Ha assegurat "sentir-se a casa", tot assegurant que aquest vincle entre copríncep i ciutadans no ha de ser només "normatiu" sinó viu, fruit del diàleg compartit.

Visita a Ordino, la Massana, Escaldes i Andorra la Vella

El discurs a la plaça del Poble ha estat el colofó d'una tarda intensa en què Macron ha visitat Ordino, la Massana, Escaldes i Andorra la Vella.

A totes les parròquies s'han repetit escenes similars d'aproximació i amabilitat.

Amb molt de retard sobre l'horari previst, el copríncep francès ha aprofitat per conversar amb cadascú dels cònsols i consellers de comú i amb el públic congregat mostrant la seva faceta més humana i pròxima.

A Ordino, Josep Àngel Mortés, ha esmentat les relacions entre aquesta parròquia i França en aspectes com el parc de les tres nacions i el fet que s’hagi tingut assessorament francès per al projecte de candidatura perquè la Unesco declari Ordino com a reserva de la biosfera. Al seu torn, Macron ha manifestat que està “molt tocat” per l’acollida que se li està donant al país, que ha vist una joventut dinàmica i també ha refermat l’aposta per l’ensenyament francès al país. També ha destacat la importància de les col·laboracions que Mortés ha comentat.

 Des d'Ordino s'ha dirigit cap a la Massana, on les salutacions amb la gent han estat més ràpides. Durant aquesta visita s'ha pogut veure també un Macron molt proper i fins i tot el cònsol major, David Baró, ha hagut de fer de fotògraf per a una instantània del copríncep amb una dona. Baró ha esmentat els atractius de la parròquia, entre els quals l'esquí, evidentment, mentre que el copríncep s'ha tornat a referir als vincles entre Andorra i França.

En arribar a Escaldes-Engordany també eren moltes les persones que l'esperaven tot i que la visita ja s'ha fet fora de l'horari escolar. Ja a l'interior de la casa comuna ha pogut saludar els antics cònsols i entre els quals el també excap de Govern, Toni Martí. En el seu discurs, la cònsol Trini Marín li ha recordat que Escaldes-Engordany és la més jove de les parròquies i entre els atractius ha destacat Caldea. Pel que fa al copríncep, ha fet esment a la joventut de la parròquia i que s'hagi preservat el patrimoni natural (exemplificat en la vall del Madriu-Perafita-Claror), tot i el desenvolupament econòmic, termal i comercial.

Per últim, durant la seva visita a Andorra la Vella s'han reproduït les mateixes imatges de Macron saludant els ciutadans. La cònsol major d'Andorra la Vella, Conxita Marsol, li ha recordat que és una capital tot i que petita, "cosmopolita i europea" i ha reivindicat el treball que s'està fent per ser una parròquia "sostenible". També li ha recordat que és important que sigui a Andorra, ja que el país està immers en les negociacions amb la UE i és important el suport del copríncep. Per acabar aquesta visita als comuns, Macron ha fet referència a la història, al desenvolupament del turisme i el comerç i ha destacat que l'acord d'associació és "una oportunitat".

 

Marisol Fuentes Pérez

Marisol Fuentes Pérez

Periodista llicenciada per la UAB. Des del 2007, directora de Ràdio SER Principat d’Andorra, emissora...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00