Sociedad

Les furgonetes i camions contaminants podran circular un any més per Barcelona

A partir de l'1 de gener, els cotxes i les motos sense etiqueta ambiental de la DGT tindran prohibit moure's per la Zona de Baixes Emissions

Getty Images

Barcelona

L'1 de gener del 2020 es posa en marxa la Zona de Baixes Emissions, l'espai que queda entre les Rondes, és a dir, pràcticament tota la ciutat de Barcelona, una part de Cornellà, l'Hospitalet, Esplugues i Sant Adrià de Besòs. A partir d'aquesta data els vehicles més contaminants, els que no tenen etiqueta ambiental de la DGT, tindran prohibida la circulació. Però els Ajuntaments faran un tracte especial per als autobusos, camions i furgonetes: encara que les seves emissions siguin de les més contaminants es podran moure durant un any més per aquest àmbit.

Aquesta és una de les novetats que presenta la proposta d'ordenança municipal que avui han presentat els ajuntaments afectats per la prohibició, l'Àrea Metropolitana i la Generalitat. Per fer complir la normativa, a més de la vigilància de la Guàrdia Urbana, s'utilitzaran 70 càmeres a Barcelona. Des de l'1 de gener es notificaran les infraccions als propietaris dels vehicles contaminants que no respectin la prohibició, però no es posaran multes fins a l'1 d'abril. Les sancions poden anar dels 200 euros, si es tracta d'un incompliment lleu, als 1.800 euros si és una infracció greu com seria circular per la Zona de Baixes Emissions quan està declarat un episodi de contaminació de l'aire.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha explicat que el govern municipal ha iniciat els tràmits per aprovar l'ordenança que regula la Zona de Baixes Emissions perquè entri en vigor l'1 de gener. Diu Colau que és una mesura que no té marxa enrere "perquè ens juguem la vida, especialment la dels més vulnerables".

Colau també ha explicat que amb aquesta prohibició deixarà de moure's 23% dels vehicles que ara mateix circulen per la ciutat. Calculen que el primer any la reducció serà de 50 mil vehicles, arribant als 125 mil en quatre any.

Sobre l'impacte en el transport públic, el vicepresident de Mobilitat de l'Àrea Metropolitana, Antoni Poveda, assegura que es faran 140 mil viatges més cada dia i ha explicat que les administracions han treballat per reforçar els autobusos en hora punta. El conseller de Territori, Damià Calvet, ha apuntat en aquest sentit que l'ATM ha fet un estudi previ i que anirà incrementat els serveis en funció de les necessitats que es vagin detectant.

Calvet ha assegurat que aquesta és "una mesura estructural que forma part del canvi necessari per fer front a l'emergència climàtica". I ha afegit que la Generalitat aposta per estendre les zones de baixes emissions a totes les grans ciutats catalanes a través de la llei de protecció de l'atmosfera. Diu el conseller que la idea és que sigui també "una mesura preventiva" i no només correctora com serà en el cas de Barcelona.

La Zona de Baixes Emissions té 95 quilòmetres quadrats, una superfície que l'Ajuntament de Barcelona explica que és 20 vegades l'àrea de Madrid Central.


 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00