Últimas noticias Hemeroteca

Sábado, 25 de Enero de 2020

Otras localidades

La sanitat catalana està en crisi?

Reaccions a les paraules de Quim Torra, després del debat de política general d'ahir

Un grup de pacients a la sala d'espera de l'hospital. /

Ens ha escrit un oient, Francisco Castro, metge de Sant Joan de Déu, que explica perquè els metges catalans marxen dels hospitals. La raó, ben clara: les males condicions laborals. L'hem entrevistat al programa després de la intervenció de Quim Torra al debat de política general d'ahir, on el President va dir que "Catalunya és capdavantera en la sanitat i que garanteix més que l'Estat".

El metge ha comentat que "Els hospitals de Catalunya patim una sobrecàrrega laboral molt important i una falta de finançament". Castro ha detallat: "Visitem més pacients dels que hauríem de visitar. Tots els metges reivindiquem que ens passem el dia visitant pacients, fent guàrdies extres i no podem fer investigació perquè no tenim temps".

El metge denuncia que els metges catalans tenen un dels sous més baixos d'Europa i que els contractes escombraria són molt habituals, afecten el 30% de la plantilla. Durant el 2010-2015 es van aplicar retallades d'entre el 20 i el 30% i avui dia no s'han revertit.

Apunta que la solució seria un "conveni mèdic" que garanteixi "que ningú maltractarà laboralment a cap metge". Diu que si això existís, els metges no "ens fugaríem" dels hospitals catalans.

Tanmateix, ha volgut destacar que "les llistes quirúrgiques són llargues i les del traumatòleg són de 6 mesos, en el cas d'internament són d'un més o una mica més". També ha remarcat que "amb els contractes escombraries, aconseguim que els metges estiguin a disgust i que si troben una feina millor, marxin".

Josep Cuní ha apuntat: "Si amb la concertada, que col·labora amb la sanitat pública, les llistes d'espera són les que són... alguna cosa falla".

Per acabar, Castro ha apuntat que "el dia que estic a consultes externes, de 9 a 13 h visito 25 pacients". D'altra banda, l'oient Bernabé, ha trucat al programa per participar en la conversa per explicar que ha va trucar a l'hospital per una operació i la resposta del centre va ser que li trucarien 10 dies abans de l'operació. Bernabé també ha lloat la feina dels metges "que fan molt bona tasca amb molt pocs mitjans".

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?