Sociedad
LLOGUERS

L'Institut de l'habitatge fixarà uns preus de referència per zones per evitar abusos

El ministre d'Afers Socials i Habitatge, Víctor Filloy, assegura que l'executiu no intervindrà en la regulació

El Govern aprova el paquet de mesures entre les que destaca la prohibició d'augmentar el lloguer per sobre de l'IPC llevat que s'hagin fer reformes o després d'una congelació de més de tres anys

El ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, compareix a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres per explicar les mesures sobre habitatge acordades per l'executiu. / C.A. ANA

Andorra la Vella

L'Institut de l'Habitatge permetrà fixar els preus de referència del lloguer per zones i evitar així els abusos per part dels propietaris.

El Govern ha apovat les mesures per incentivar l'habitatge de lloguer. Entre aquestes hi ha la de crear aquest institut que podria ser una realitat durant el primer trimestre del 2020. Un cop disposi de totes les dades, una de les seves funcions serà la de fer públics els preus de referència del lloguer ja sigui per parròquies o barris. En aquest sentit, el ministre d'Afers Socials i Habitatge, Víctor Filloy, ha dit que "l'executiu no hi intervindrà en la regulació" però sí creu que la mesura "ha de permetre evitar els abusos".

D'entre les mesures aprovades, només és podrà augmentar el lloguer més enllà de l'Índex de Preus al Consum quan s'hagin fet obres de millora o quan en els darrers tres anys no l'hagin incrementat. Això sí hauran de garantir un nou contracte de lloguer per als propers cinc anys. Filloy, assegura que es tracta d'una mesura que dona garanties a les dues parts. A la vegada, el propietari podrà recuperar el pis per a ús propi o per a un familiar de fins a segon greu sempre i quan hi hagi un contracte de lloguer a nom del nou arrendatari per un període mínim de cinc anys i els comptadors hauran d'anar al seu nom. Pel que fa als mecanismes de control per evitar la piscaresa diu que serà la mateixa legislació i que si es detecten pràctiques fraudulentes serà la justícia qui haurà d'actuar.

També s'està parlant amb els comuns per obtenir la cessió de terrenys a cost zero per construir habitatge d'ús social i a un preu més assequible. L'objectiu és que abans de finals d'any ja es pugui haver signat algun d'aquests convenis.

Així mateix, avui també s'ha aprovat la convocatòria per als ajuts a l'habitatge i que enguany es destina una partida d'1,9 milions d'euros, 300.000 més que l'any passat. En el Pressupost de l'any vinent inclourà una partida per a l'emancipació dels joves, una de les propostes dels Liberals en la passada campanya electoral. Finalment, Filloy també ha anunciat la creació d'una finestreta única per informar a la ciutadania sobre tot el que fa refèrencia a l'habitatge.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00