Sociedad
CONSELL GENERAL

Els grups del tripartit acusen el PS de fer electoralisme amb l'habitatge

Tomben el text sobre la destinació dels Fons de la CASS a habitatge social en considerar que hipoteca el futur de les pensions

Terceravia hi dona suport i lamenta que el text no s'hagi pogut treballar per millorar-lo

Els consellers socialdemòcrates acusen el Govern de no prioritzar la problemàtica de manca de pisos de lloguers

El Consell General tomba la llei del PS sobre l'ús del 10% dels Fons de reserva de la CASS a habitatge social. / M.F. ANA

Andorra la Vella

El PS retreu als grups que donen suport al Govern que hagin menystingut la proposició de llei per tal que el Fons de Reserva de Jubilació inverteixi en habitatge, i el Govern els acusa de posar en risc el sistema de pensions.

El Consell General ha desestimat la proposició de llei socialdemòcrata amb els vots en contra de Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos. Només el grup de Terceravia li ha donat suport.

La consellera general del PS, Rosa Gili, denuncia que aquesta problemàtica "no és una prioritat per a l'executiu" tenint en compte "el criteri fluix i ple de pegats" que al seu entendre ha emès el Govern. A la vegada ha criticat que els grups de la majoria no s'hagin llegit el text.

De la seva banda, el president del grup demòcrata, Carles Ensenyat, creu que la proposta de destinar un 10% del Fons de Reserva de Jubilació a l'habitatge és un "nyap" i assegura que "podria deixar tocat de mort el sistema de pensions".

En el cas dels Liberals, el president del grup parlamentari, Ferran Costa, s'ha posicionat en la mateixa línia remarcant que "no es poden hipotecar 130 milions d'euros de les pensions".

Finalment, el conseller general de Terceravia, Joan Carles Camp, no entén el criteri negatiu perquè creu que "amb les aportacions de tots, s'hagués pogut aconseguir un text més bo". En aquest sentit diu que "les mesures proposades pel Govern són populistes" i es pregunta "perquè els privats no inverteixen en habitatge de lloguer".

Tombada també la proposició de Terceravia sobre dèficit zero

El Consell General també va tombar ahir, amb els vots favorables de la majoria que dóna suport al Govern, la proposició de llei de Terceravia de dèficit zero.

El president de la formació, Josep Pintat, ha exposat la seva preocupació per "la fragilitat dels sectors econòmics, el creixement econòmic moderat durant els últims sis anys i el camí de l'economia cap a una fase de recessió i el desplegament d'un nou marc fiscal ha estat incapaç d'eliminar els dèficits pressupostaris".

Pintat també ha destacat "la seva preocupació per la manca de voluntat de fer les principals reformes pendents a dur a terme en l'administració pública, la manca de transparència després d'haver exposat els riscos econòmics i la manca de lleialtat institucional, la incapacitat de reacció i la manca de voluntat de corregir la situació".

Tots els arguments exposats pel president del grup de Terceravia han estat valorats positivament pels grups de la majoria però han esgrimit que no cal fer una reforma perquè el dèficit que tenim està com ho indica la Regla d'Or.

El ministre de Finances, Èric Jover, també coincideix en el control de l'endeutament però divergeix en com aconseguir reduir-lo.

Debat agre

El debat s'ha escalfat quan el cap de Govern, Xavier Espot, prèvia demanda a la síndica, ha abandonat l'hemicicle després d'una pausa per assistir a l'acte de celebració de la Festa Nacional espanyola organitzat per l'ambaixada i al qual eren convidats tots els consellers generals. Els grups de l'oposició han lamentat aquest fet que han qualificat d'inacceptable.

En tornar, Espot ha replicat les acusacions de l'oposició afirmant que "no baixaré el nivell de qualitat del discurs d'aquesta cambra i per aquest motiu no entraré a respondre'l, senyor Pere López. Vostè sabrà si vol mantenir aquest nivell, segur que els ciutadans prendran nota, com sempre fan". Per al·lusions, López ha tornat a recriminar a Espot "per ser la segona vegada que s'absenta de la cambra un membre del Govern", i ha recordat que el dimarts va ser el ministre Filloy que no va estar present a la sessió de control al Govern on es parlava de l'habitatge.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00