Sociedad
ELECCIONS

El partits es van deixar mig milió d'euros en la passada campanya

En total les formacions polítiques han presentat un balanç de 467.000 euros en la campanya electoral de les generals de l'abril

Els partits polítics en plena campanya. / T.S. altaveu

Andorra la Vella

L'informe del Tribunal de comptes indica que no hi hi va haver grans diferències entre les quantitats que van declarar els partits, i les que s'han justificat. En total els partits han presentat un balanç de 467.000 euros quan només se n'han justificat 462.000. Cal destacar que Andorra Sobirana no va presentar les dades, ni de la candidatura nacional ni tampoc de la territorial.

Només el PS ha quadrat les dades presentades i les auditades. Exceptuant les candidatures de d'Acord, la coalició que van fer els socialdemòcrates amb els Liberals, on sí que es va produir un petit desajustament. 

Per volum, DA és la formació que més diners ha gastat. Gairebé 150.000 euros. La candidatura nacional es va endur la meitat, 80.000, mentre que es van gastar més de 10.000 a cada parròquia, excepte a Ordino que no hi van arribar per poc. Cal recordar que la formació tampoc es va presentar a la Massana.

Per finançar la campanya, el partit va recórrer a una pòlissa de crèdit de 80.000 euros, va rebre una bestreta de Govern per valor de 34.000 euros i una traspàs del partit per valor de 50.000 euros.

Terceravia va contractar dues pòlisses per valor de 130.000 euros cadascuna i després en va gastar poc més de 100.000. La candidatura nacional va gastar la meitat d'aquests fons i la territorial més cara va ser el seu feu tradicional, Sant Julià de Lòria

El Tribunal ha detectat alguna irregularitat en els seus comptes, com ara pagaments fora del termini establerts i d'altres que no s'ajusten al que indica la llei, però són poc significatius, ara bé. No han pogut contactar amb un dels seus proveïdors per confirmar uns pagaments que el partit xifra en 14.000 euros.

Liberals és el tercer partit que més diners va invertir. en total van ser 75.500 euros tot i que falta afegir la meitat dels 34.000 euros que va costar d'acord.

Les dades de la coalició rebel·len on van posar més esforç i en alguns casos els va sortir bé, ja que a Andorra la Vella i Escaldes, parròquies on van guanyar, es van gastar 13.000 euros entre les dues, mentre que per la resta, cap va passar dels 4.000.

SDP va contractar una pòlissa per valor de 30.000 euros i la seva campanya va costar prop de 50.000. Malgrat que no hi ha grans diferències entre el publicat i l'auditat, sí que el tribunal de comptes destaca una donació no informada per valor de 5.000 euros que va fer el propi Jaume Bartumeu

Ciutadans Compresos a la Massana va gastar prop de 30.500 euros en una campanya netament territorial. Per contraposar-ho D'acord que va ser l’únic rival que va tenir, en va invertir 4.500.

L'informe conté dades del maig i tots els partits havien pagat gairebé totes les despeses, excepte Unió pel Progrés d'Andorra, d'Alfons Clavera, que encara devia 5.300 euros dels 5.500 que s'havia compromès.

Tota la campanya nacional d'UPA, va costar la meitat del que DA va invertir a la parròquia d'Escaldes, Engordany, l'epicentre de la candidatura de Clavera

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00