Últimas noticias Hemeroteca

Viernes, 15 de Noviembre de 2019

Otras localidades

Els socialdemòcrates proposen un sistema proporcional als comuns

Presenten una modificació de la llei electoral que també inclogui que ciutadans presideixin les meses electorals

El PS proposa modificar la llei electoral per permetre un sistema proporcional als comuns. / ()

El PS proposa un sistema proporcional als comuns i que els ciutadans presideixin les meses electorals.

Els socialdemòcrates han presentat una proposició de llei per modificar l'actual Llei del règim electoral i del referèndum amb l'objectiu de fomentar la participació en els comicis i reduir el recurs del vot per dipòsit judicial.

El president del grup parlamentari, Pere López, assenyala que l'actual sistema electoral és molt dur i poc democràtic perquè prima la governabilitat atorgant la majoria absoluta al partit que obté la victòria i redueix molt el paper de l'oposició. Per aquest motiu, vol que la distribució dels escons sigui 100% propocional al nombre de vots obtinguts.

De la seva banda, la consellera general, Judith Salazar, ha alertat de l'elevat percentatge de vot per dipòsit judicial que es situa en el 20% i per això es vol que el dia dels comicis esdeveningui un dia més cívic i menys polític. Volen que es crein diferents meses electorals i que els ciutadans les presideixin enlloc dels cònsols o consellers de la majoria. A la vegada demanen que la votació no es faci als comuns.

Pel que fa a l'elecció del cònsol major, la intenció és que es faci en primera volta per majoria absoluta i si fos necessari en segona volta per majoria simple. En aquest sentit, considera que l'actual sistema afavoreix els pacte abans dels comicis i el que proposen els primaria a posteriori.

Aquesta és un dels punts que el PS portava en el programa electoral tant en la llista nacional com en les territorials sota el paraigües de d'Acord. Caldrà veure quin serà el posicionament dels Liberals davant d'això.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?