Sociedad
ELECCIONS COMUNALS

Demòcrates torna a ser la formació que presenta més candidatures als comicis

Canillo tindrà una llista alternativa després de vuit anys, amb Albert Torres i Dolors Cabot al capdavant, mentre que la Massana es perfila la llista única.

Tot està obert encara a Sant Julià on hi podrien concorren tres candidatures

Quatre parròquies presentaran com a mínim tres llistes: Andorra la Vella, Escaldes, Ordino i Encamp

Els candidats demòcrates a les properes eleccions comunals al congrés extraordinari celebrat aquest diumenge per validar les llistes. / DA

Andorra la Vella

A les 12 del migdia finalitza el termini per presentar les candidatures per concórrer a les eleccions comunals del 15 de desembre i qui més en tancarà és Demòcrates, amb sis confirmades, malgrat que a la Massana quedin integrats dins de Ciutadans Compromesos, i a l'espera de saber què passarà amb Sant Julià.

La parròquia laurediana és hores d'ara una incògnita perquè només es coneix la llista d'Unió Laurediana+Terceravia, que encapçalarà l'actual conseller general de la formació, Josep Majoral, qui va presentar divendres la seva renúncia al càrrec. El seu lloc l'ocuparà Oliver Alís.

Terceravia serà present en quatres parròquies que, a banda de Sant Julià, són Encamp, Andorra la Vella, Ordino i estaven treballant en una candidatura a Escaldes.

El PS només ha validat dues llistes; la d'Andorra la Vella i la d'Encamp. A Escaldes no ha anunciat candidats tot i que un tuit del conseller general Roger Padreny aquest cap cap de setmana, on escrivia "es queda" a una foto amb Rosa Gili, podria revel·lar que finalment no serà ella qui l'encapçali.

Liberals ha seguit l'estratègia de pactar amb Demòcrates a Andorra la Vella i Ordino, i amb SDP a Escaldes.

Els progressistes, per la seva part, tindran com a mínim representació a quatre llistes, ja que a Encamp, van de la mà de la plataforma Agrupació Encampadana.

I a Canillo, el més destacable és que finalment sí que hi haurà alternativa a Demòcrates, ja que finalment s'ha confirmat una llista liderada pel socialdemòcrata Albert Torres i l'excònsol menor Dolors Cabot.

CANILLO

Demòcrates torna a tenir a qui enfrontar-se.

L'exministre de Turisme Francesc Camp i l'actual conseller Marc Casal encapçalen la llista Demòcrates a la reelecció. Però la notícia més destacada és que vuit anys després tindrà un rival a les urnes, ja que s'ha confirmat la candidatura de la plataforma ciutadana formada per Albert Torres i Dolors Cabot, amb el suport del PS. Sergi Lucas i Dani Torres, seran els números tres i quatre.

ENCAMP

Tres candidatures confirmades a l'espera del que faci Terceravia.

Laura Mas i Jean Michelle Rascagneres encapçalaran la llista de Demòcrates.

David Ríos i Enric Riba, la del PS, que finalment concorrerà en solitari.

Aaron Comella, cap de llista d'SDP a les generals, formarà part d'Agrupament Encampadà, liderat per Esther Vidal i Joan Masjoan.

I finalment Terceravia ha tancat llista Santi González i Olga Martínez com a candidats a cònsols.

ORDINO

Quatre candidatures confirmades en aquesta parròquia.

El cònsol major, Josep Àngel Mortés, aspira a la reelecció i per fer-ho ha tancat un pacte amb liberals i SDP. Eva Choy, fins ara consellera de la minoria Liberal + Independents, serà qui vagi de número dos en una lista amb força consellers que aspiren a la reelecció.

Enric Dolsa ha anunciat la seva candidatura.

La tercera, una llista d'independents encapçalada per l'actual consellera a l'oposició, Sandra Tudó, que rep el suport del PS qui presenta a la candidatura Víctor Iriarte.

I finalment Terceravia ha confirmat la presentació de candidatura pròpia.

LA MASSANA

Ciutadans Compromesos deixa sense opció el PS.

La plataforma ciutadada ha pactat amb Liberals i amb Demòcrates i ha obligat als socialdemòcrates a renunciar a presentar candidatura davant la manca d'efectius.

L'actual cònsol menor, Olga Molné, ocuparà la primera posició i Eva Sansa, la segona. Només repetiran tres consellers actuals: Sergi Gueimonde, Josep Maria Garrallà i Francisca Guerrero.

Entre altres, destaca l'abscència de la verda, Jael Pozo, de qui s'havia especulat que podia fer tàndem amb Molné.

A la parròquia es treballava en una llista alternativa amb la presència de terceravia però hores d'ara no s'ha confirmat.

ANDORRA LA VELLA

La capital serà el principal camp de batalla entre Demòcrates i el PS, el qual es va imposar en les passades eleccions generals tant a la llista nacional com a la territorial, formant la coalició d'Acord.

Per evitar que es traslladi al comú, l'actual cònsol major, Conxita Marsol, ha ajuntat a la seva llista al propi partit liberal, així com SDP. David Astrié serà el número dos i Miquel Canturri repetirà com a número 3. El 4 és per a Gerard Estrella, secretari general de Liberals, partit que tindrà també de número 8 a Letícia Teixeira. Per la seva part, la progressista Meritxell Pujol ocuparà el lloc número 5.

El PS, per la seva part, té tancats els noms de Dolors Carmona i Sergi González com a caps de llista però no ha fet públics la resta.

Terceravia podria presentar de nou a Emi Matarrodona, com ja ho va fer a les eleccions generals, però tampoc està confirmat encara.

SANT JULIÀ

El fins ara conseller general, Josep Majoral, serà finalment qui encapçali la llista d'Unió Laurediana. Oliver Alís, serà el seu relleu al Consell General, en el qual majoral ja ha presentat la seva renúncia.

En aquesta parròquia hi podria haver tres llistes més, la de Desperta Laurèdia amb Demòcrates o SDP; la que voldria liderar el cònsol major, Josep Miquel Vila; I una que estaria encapçalada per Albert Casal.

Queda per veure quina estratègia segueix el PS.

ESCALDES

L'altra gran batalla es preveu a Escaldes-Engordany on Demòcrates es presenta amb una candidatura renovada en la què només repetirien dos consellers: Jordi Vilanova de número 3 i Laura Labado de 9 . L'encapçalaran Miquel Aleix i Núria Barquin.

El PS segueix sense donar pistes però molt probablement no l'ecapçalarà la consellera general Rosa Gili.

El pacte de Liberals i SDP s'ha tancat amb Higini Martínez-Illescas de número 1, Jordi Moreno de 2 i Elisabet Zoppeti, de 3. L'advocada va encapçalar la llista dels progressistes a les eleccions generals. El número 4 també és per a SDP amb Marc González. La llista també ha deixat espai per a independents

Terceravia no ha indicat res encara.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00