Últimas noticias Hemeroteca

Sábado, 24 de Octubre de 2020

Otras localidades

El Rebost

Coques de dacsa

Molt típiques de Gandia, Oliva, Ròtova o Bellreguard

Coques de dacsa

Coques de dacsa / Luis Fernández

Les coques de dacsa o a la calfó són molt típiques de Gandia, Oliva, Ròtova o Bellreguard, a la comarca de la Safor. El primer que em va vindre al cap quan les vaig veure, va ser pensar que eren la versió valenciana dels tacos mexicans, encara que en realitat es pensa que l'origen és morisc. Són coques d'elaboració senzilla que segons conten, es preparaven els dies de pluja i fred al costat del foc (a la calfó).

No obstant això, el farciment típic no té res a veure amb els mexicans. Solen portar tomaca, tonyina i ou dur. Se li sol afegir una anxova, i també se sol preparar amb bledes i gambes. Però amb imaginació podem preparar tants farcits com ens abellisca, tant dolços com salats.

INGREDIENTS
150 ml d'aigua
50 ml d'oli d'oliva verge
10 g de sal
125 gr de farina de blat
125 gr de farina de dacsa

ELABORACIÓ
En primer lloc calfem l'aigua juntament amb l'oli i la sal i quan estiga bollint la posem sobre les farines, removent bé amb una cullera. Quan s'haja refredat prou per a poder pastar amb les mans, pastem fins a tindre una massa homogènia, que no s'apeguen, però que siga elàstica.

Una vegada tenim la massa, fem boletes d'uns 50 gr de pes. Posem cada boleta entre dos trossos de paper sulfuritzat i estirem amb ajuda d'un corró fins a tindre discos fins. Amb un motle redó d'uns 12 cm, els donarem la forma desitjada. Les anem reservant entre les capes de paper que no s'assequen i no s'adherisquen.

Calfem a foc mitjà una planxa de ferro untada amb una miqueta d'oli, i anem fent cada coca, primer d'una part fins que es daure una miqueta i llavors li peguem la volta i la fem per l'altre costat. Les anem reservant entre dos draps perquè no es refreden.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?