Sociedad
JUSTÍCIA I INTERIOR

El Govern valora implantar un sistema de control de persones mitjançant l'iris de l'ull

El ministre de Justícia i Interior, josep Maria Rossell, anuncia la creació d'un grup de prevenció i manteniment de l'ordre

El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, i el secretari d'Estat, Joan Antoni León. / SFGA/CEsteve

Andorra la Vella

El Govern vol implantar un sistema de control dels residents i visitants mitjançant l’iris de l’ull.

El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, ha explicat aquest dilluns els projectes i prioritats del seu ministeri davant del Consell General.

Una d’aquestes prioritats és potenciar la seguretat ciutadans. Per aquest motiu, ha explicat que aquest és un sistema que ja s’està implementant als Estats Units i que solament amb el control de l’iris de l’ull permet identificar les persones per qüestions de seguretat.

Assegura que tenen una proposta d’una empresa britànica, IrisGuard, i que abans de posar-lo en marxa es faria durant l’any vinent una prova pilot. En aquest sentit, diu que l’objectiu és crear una base de dades dels habitants del país i dels visitants. A la vegada, permetria agilitzar certs tràmits en cas de detecció de delinqüents sempre i quant no es vulnerin els drets de les persones.

Llei de seguretat pública

El ministeri vol modificar de la llei de la seguretat pública per tal de revisar les sancions pel consum de drogues i alcohol. I és que s’han detectat disfuncions en les sancions que s’apliquen per la via administrativa i per la via penal. També és vol crear el grup de policia per a la prevenció i manteniment de l’ordre i que aniria destinat a prevenir situacions com les que s’han viscut aquest estiu a la festa major de Sant Julià de Lòria o els aldarulls que es viuen a l’hivern al Pas de la Casa. Segons Rossell requeriria d’uns 16 agents.

D’altra banda, també es vol modificar la llei del saig. Entre els canvis hi ha el d’ampliar el període per dur a terme les notificacions d’embargament i la incorporació de la figura del nunci per fer-ho personalment. El ministre ha dit que des del 2018 s’han obert 28 expedients, dels quals dos han acabat en sanció per la mala praxis d’un dels saig.

Justícia

Entre els canvis que vol introduir en la Justícia hi ha la modificació de la Llei qualificada de la Justícia per tal que els membres de la carrera judicial hagin d’agafar-se una excedència forçosa puguin seguir sumar anys d’antiguitat.

També es vol modificar la Llei de la funció pública de l’administració de justícia per de poder incrementar els salaris als secretaris judicials, tenint en compte, que segons Rossell, tenen un sou baix i no estan prou valorats.

Finalment, en el cas de Protecció Civil, es vol desenvolupar la llei, així com posar en marxa un centre nacional d’emergències. En aquest cas, s’instal·laria a Santa Coloma i podria ser operatiu l’any 2021.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00