Sociedad

DITECSA, propietària de la fàbrica incendiada a Montornès, acumula un llarg historial de fraus ambientals, insolvència i abusos laborals

El seu president, Gonzalo de Madariaga, apareix en una peça separada del cas dels EROS a Andalusia

Daniel Fernández Facebook

Barcelona

DITECSA té un llarg historial d’incompliments ambientals. El govern de la Comunitat de Múrcia va tancar la planta que tenia la matriu del grup, EFESA, al Valle de Escombreras, per llançar bidons amb residus tòxics. L’abocador que gestiona DITECSA a Nerva, a la província de Huelva, va haver se ser tancat de manera preventiva després d’un incendi de materials tòxics.

Daniel Fernández

A part, els treballadors de la planta de tractament de cendres d’Algeciras van fer vaga el setembre del 2018 perquè l’empresa no volia fer les proves mèdiques necessàries per determinar si els problemes respiratoris d’alguns dels membres de la plantilla estaven vinculats a la seva feina.

Daniel Fernández

El president, investigat en una peça separada dels ERE d’Andalusia

Se l’investiga per malversació de fons públics. La junta va pagar indemnitzacions per valor de 3,3 milions d’euros per fer fora a 48 treballadors de l’empresa TAMC, que va ser absorbida pel grup de Madariaga Mac Puar. La Junta va proposar que Mac Puar es quedés amb aquesta empresa, que era deficitària, i presumptament Madariaga ho hauria acceptat a canvi que li paguessin les indemnitzacions de tots els treballadors als que s’havia d’acomiadar. Madariaga ha admès davant la Guàrdia Civil que coneix des del 1992 al que era conseller de treball de la Junta, Jose Antonio Viera. Aquesta peça encara està en fase d’investigació i no hi ha un veredicte judicial.

El desastre ambiental

L’empresa DITECSA, propietària de la fàbrica Derpin, que va incendiar-se dimecres a Montornès del Vallès, ja va ser multada per la Generalitat el 2017 i el 2018 per diverses faltes a la inspecció ambiental, entre elles emmagatzemar més material del permès i no fer una traçabilitat correcta de la documentació dels residus. Les dues multes sumen 48.000 euros. En les tasques d’extinció de l’incendi, l’aigua que van fer servir els bombers van arrossegar materials tòxics fins al riu Besòs, causant uns danys que l’Agència Catalana de l’Aigua encara no ha pogut avaluar però que han fet que es decreti l’estat d’emergència i que es tanqui el Parc Fluvial del Besòs.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00