Sociedad

Càmeres en comptes de guaites

Dos guaites forestals arribant a la torre de vigilància del Puig d'Arques. / Marina López ACN

Barcelona

El govern es planteja substituir els guaites forestals per càmeres de vigilància. Segons un informe que el Departament d’Interior ha fet arribar als sindicats, ja s’han realitzat algunes proves a Montserrat, amb resultat satisfactori.

Actualment a Catalunya hi ha 96 guaites, persones que durant l’estiu, des de 48 torres de vigilància, alerten de l’existència de columnes de fum i ajuden als Bombers a prevenir i controlar els incendis forestals. El nou model forestal de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments proposa substituir aquesta figura per càmeres de vigilància, que permetrien una monitoritzar el territori els 365 dies de l’any.

Interior adverteix que en els darrers deu anys s’han produït fins a 10.000 avisos per incendis forestals i només 37 d’aquests els han fet els guaites forestals. A més, destaca que hi ha torres de vigilància que no compleixen amb els requisits de prevenció de riscos laborals i d’altres que no tenen una visibilitat adequada.

No obstant, el sindicat UGT posa en dubte que les càmeres s’acabin instal·lant i denuncia que aquest canvi contribueix a l’aprimament del dispositiu de campanya de prevenció d’incendis. Segons, Jordi Julià, delegat d’UGT del Departament d’Interior, des de 2018 s’ha passat d’uns 800 efectius a 495, el que suposa un 40% menys del personal auxiliar.

La major part dels guaites són personal fix de la Generalitat, de manera que els recol·locaran. Amb tot, els guaites esperen que Interior faci marxa enrere i que no suprimeixi una figura que consideren imprescindible per avisar de possibles incendis, sobretot en aquelles zones fosques, és a dir, poc poblades o freqüentades.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00