Sociedad
SALUT

La dona que havia viatjat a Itàlia no té coronavirus

L'Hospital Nostra Senyora de Meritxell manté aïllada la dona resident de 30 anys provinent de Xangai

L'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. / Arxiu ANA

Escaldes-Engordany

La dona que havia viatjat a Itàlia no té coronavirus.

El Servei Andorrà d’Assistència Sanitària ha activat el protocol per dos possibles casos de la malaltia.

El primer ha estat una pacient que ha tornat recentment d’Itàlia i que va ingressar ahir amb símptomes gripals. Segons ha informat fa una estona el SAAS, els resultats de les analítiques enviades a Madrid han donat negatiu i serà donada d'alta en les properes hores.

El segon cas s’ha fet públic a primera hora de la tarda. Segons informa el SAAS, es tracta d’un dona resident de 30 anys que ha acudit aquest matí al Servei d'Urgències provinent de Xangai. Romandrà aïllada fins a tenir els resultats de les anàlisis específiques que s’esperen durant les pròximes hores.

Salut desaconsella viatjar a les zones més afectades

Davant de l’alarmisme que està havent entre la població, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha volgut tornar a llençar un missatge de calma.

Diu que el 80% dels casos que s’han donat són lleus. Pel que fa l’índex de mortalitat està entre el 0,7% i el 2% dels afectats. Sobretot, es concentra en persones més grans de 70 anys. En el cas dels infants, destaca que els símptomes de la malaltia són molt lleus.

Benazet ha explicat que s’estan seguint les recomanacions de l’OMS i desaconsella viatjar a les zones de risc com són la Xina, Japó, Singapur, Corea del Sud, l’Iran i quatre regions italianes (Piemont, Vèneto, Llombardia i Emília-Romanya). També ha volgut insistir en la importància de diferenciar la sospita vers un cas real.

A banda de les mesures sobre els viatges a les zones més afectades, també es recomana als viatgers que retornen d'aquests països que observin els símptomes que puguin presentar en els 14 dies posteriors al retorn, que és el temps d’incubació de la malaltia. Així, tot i que poden fer vida normal aquestes persones han de comprovar si tenen febre, prenent-se la temperatura cada dotze hores, i han d'estar atentes a símptomes com mal de cap, tos, febre o malestar general. Si es presenta alguna d’aquesta simptomatologia cal trucar al 116, així com també si es tenen dubtes.

També ha volgut destacar que l’hospital està preparat. Quan entren aquests pacients s’activa el protocol pel qual s’han habilitat quatre habitacions i si fes falta es podria habilitar una planta sencera.

Pel que fa a les mascaretes que s’han esgotat, el ministre diu que hi ha hospitals que tenen dificultats i l’OMS recomana que només les utilitzin els professionals de la salut i els casos confirmats perquè el contagi es produeix per via respiratòria a una distància de fins ha un metre.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00