Miércoles, 14 de Abril de 2021

Otras localidades

SOROLL CAMP DE TARRAGONA

Malalties Minoritàries: Més recursos més investigació

Això és el que han reclamat als nostres estudis tres persones que conviuen en primera persona o a través dels seus fills amb un malaltia rara. Avui 28 de febrer n'és el dia Mundial i al Soroll Camp de Tarragona hem volgut conèixer de primera mà com és viu i conviu amb una malaltia rara.

Natàlia Loose, Ma Carmen i Xavier Nogués

Natàlia Loose, Ma Carmen i Xavier Nogués / Jordi Cartañá

 

A Catalunya són 400.000 les persones que tenen una malaltia minoritària. A Europa 300 milions. I a dia d’avui hi ha fins a 7.000 malalties rares (úniques) diferents.

Als nostres estudis el Xavier Nogués que té Osteogènesi imperfecta, popularment coneguda com “ossos de vidre”. També la Natalia Loose mare del Max que pateix Neurofibromatosi Tipus 1 i la Mª Carmen mare de la Marta que pateix una acumulació de ferro al cervell el NAHC.

Tots tres coincideixen en que calen més recursos en la investigació perquè aquestes malalties rauen en errors de cromosomes i també més recurso pel tractament de les persones que les pateixen. La majoria de malalties tenen un tractament que aspira a pal.liar els efectes i que acostuma a ser de per vida. L’objectiu és que aquestes persones puguin ser el màxim d’autònomes possibles i pateixin el mínim possible. Cosa difícil perquè algunes d’aquestes malalties comporten laxitud o distròfia muscular, tota mena de tumoracions, benignes, malignes... I provoquen altres afeccions colaterals com pèrdua de visió, dificultat respiratòria, problemes de motricitat. Ara bé cada persona és un món i la malaltia incideix de maneres molt diverses.

 

 

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?