Sociedad

El confinament redueix la contaminació de l'aire quasi un 60%

La contaminació relacionada amb la mobilitat cau un 57% i també disminueix la concentració d'ozó troposfèric, que afecta les vies respiratòries

Les dades van patir un repunt el divendres però la Generalitat diu que no és necessàriament per un desplaçament a les segones residències

La gràfica mostra la disminució dels òxids de nitrogen presents a l'aire i el repunt de divendres passat. / Imatge: Generalitat de Catalunya

Girona

El confinament està tenint molts efectes negatius però també algun de positiu. La frenada de la mobilitat ha comportat una millora de la qualitat de l'aire.

La Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha calibrat el descens dels contaminants relacionats directament amb els mitjans de transport -com l'òxid de nitrogen- del 57% en comparació amb els nivells habituals de les comarques de Girona.

Aquest descens s'explica perquè els valors de monòxid de nitrogen (NO) han disminuït un 64% i el diòxid de nitrogen (NO2) un 50%.

Les xifres també delaten que el divendres hi va haver un repunt de la contaminació que, segons un comunicat emès per la Diputació de Girona és degut, "suposadament a causa de la mobilitat a segones residències, malgrat els controls policials establerts arreu del país per evitar justament aquests desplaçaments".

La Directora General de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Mercè Rius, en canvi, opina que cal més informació per arribar a aquesta conclusió perquè "la qualitat de l'aire depèn de les emissions i la dispersió i si, per exemple, aquell dia no va fer vent, amb el mateix volum de cotxes circulant podríem registrar un increment". "És a dir" -adverteix- "podria ser (que fos per l'augment del trànsit) però no té per què".

Amb tot, les estadístiques de contaminació milloren i això també afavoreix la disminució de la concentració d'ozó troposfèric, que s'origina a partir de les reaccions fotoquímiques dels contaminants que generen els vehicles de motor.

L'ozó troposfèric pot causar tos i irritacions de faringe, coll i ulls a més de dificultats respiratòries i pot agreujar l'asma. Els nivells elevats d’ozó també poden causar un increment de la mortalitat diària, segons fonts del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

La Directora General de Qualitat Ambiental, considera que les xifres reforcen el discurs que diu que "han de circular menys cotxes i els que ho facin han de ser més nets".

Rius creu que el confinament està demostrant "que hi ha molts desplaçaments no necessaris i moltes tasques que es poden fer amb teletreball". "Ho estem aprenent a la força i no es la millor manera", adverteix, però espera que quan recuperem la mobilitat "reflexionéssim si tots aquells desplaçaments que fèiem valien la pena".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00