Sociedad

Els ecologistes denuncien una tala "massiva" a la riera d'Arbúcies i estudien denunciar-ho a la Fiscalia

Es queixen que l'ha fet Forestal Catalana per encàrrec de l'ACA i sota supervisió dels Agents Rurals

L'ACA nega que s'hagi fet una "tala massiva i indiscriminada" i diu que només s'han retirat arbres afectats pel Glòria

Imatges de l'abans de la riuada i de després de la tala. / Imatge: Associació de Naturalistes de Girona

Girona

L’Associació de Naturalistes de Girona (ANG), la Coordinadora per la Salvaguarda del Montseny (CSM), Ecologistes en Acció (EeA), SEOBirdlife i altres entitats ecologistes de Catalunya denuncien una "tala massiva d'arbres" a la riera d'Arbúcies que ha deixat "tota la llera i planes d'inundació sense cap tipus de vegetació". No només això, adverteixen que es va talar un bosc de verns, de màxima protecció per la Directiva Hàbitats de la Unió Europea.

Els ecologistes estan estudiant portar davant la Fiscalia de Medi Ambient aquesta actuació feta per l'empresa pública Forestal Catalana, sota supervisió dels Agents Rurals i per encàrrec de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que va atorgar una línia d'ajuts per treure tot allò que el Glòria va emportar-se al seu pas i que podria resultar un perill per a les infraestructures en el cas d'una nova riuada.

Els ecologistes consideren que ha estat un treball "desmesurat" que no només "ha destruït un hàbitat amb la màxima protecció de la Unió Europea, sinó que ha deixat la llera de la riera completament desforestada" suposant "un greu perill davant noves riuades".

Recorden que el bosc de ribera "actua com a atenuant de la velocitat de l’aigua i manté fixat el substrat" i que, sense això, una nova riuada tindria "un major poder destructiu, posant en perill els béns materials i les vides dels habitants aigües avall".

Imatges de l'estat en el que va quedar la riera després del pas del Glòria. / Imatge: ACA

L'ACA ha volgut deixar clar a Ràdio Girona "que no s'ha fet la tallada de cap arbre en peu que no tingués alguna afectació deguda als temporals". L'actuació a la riera d'Arbúcies, afegeix, ha consistit en "l'eliminació d'aquells elements que dificulten la capacitat natural de desguàs de la llera" i "no s'ha procedit a la tala massiva i indiscriminada d'espècies pròpies del bosc de ribera".

Ara està "analitzant la documentació aportada per Forestal Catalana per comprovar que tot el que s'ha fet s'ajusta als criteris establerts" en una "aclarida selectiva de vegetació" on, recalca l'Agència, es prioritzen criteris que "fomentin la persistència d'espècies autòctones" i s'intenta "preservar l'estructura continuada del bosc de ribera en galeria".

Raül Muxach

Raül Muxach

En Ràdio Girona desde 1998. Redactor de informativos y narrador de partidos de futbol y baloncesto.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00