Sociedad

Tallada en sec la distribució de llet fresca i el consum de xai

També costa donar sortida a la fruita i verdura en mercats de proximitat

Alternatives com la compra directa són difícils de posar en pràctica, diu el sector

Cabres pasturant a bosc. / Imatge: Judit Nadal

Girona

El tancament de bars i restaurants i la disminució del consum està afectant uns productors més que altres. Entre els més perjudicats hi ha les petites explotacions de cabres i ovelles que venien llet fresca per fer formatges, recuits o iogurts que es consumien en establiments de la costa.

En molts casos, la llet s'ha de llençar. La venda de xai també s'està veient afectada. Setmana Santa és un dels moments de més consum perquè molta gent aprofita que és festa i que sol fer bon temps per menjar-ne a la brasa.

Durant la resta de l'any, explica Narcís Poch, coordinador d'Unió de Pagesos, se'n menja menys perquè la gent és més reticent a fer-la a casa. Ara mateix, els que poden seguir venent han vist com el preu baixava i, en d'altres casos, no poden col·locar els xais. Segons Poch aquests dos sectors "han vist tallades les vendes" i és difícil solucionar-ho.

"Des de l'administració o el mateix sindicat han sortit iniciatives com la venda directa però és complicat, sobretot amb la llet", argumenta. Unió de Pagesos considera que les ajudes que ha ofert el Ministeri d'Agricultura són "insuficients".

La venda de verdura de proximitat en mercats setmanals també s'està veient afectada. No s'han deixat de fer tots aquests mercats però el seu nombre ha disminuït i, en d'altres casos, s'ha restringit els permisos per vendre exclusivament a productors locals.

Això està afectant tant el petit pagès que hi tenia la seva pròpia parada com el que ho distribuïa a través dels venedors que es proveïen mitjançant Mercagirona.

De moment, el que no s'ha calibrat és l'impacte que pot tenir la restricció de moviments que poden tenir els temporers que participen en al recollida de la fruita perquè aquí es fa majoritàriament a partir de finals d'agost.

Raül Muxach

Raül Muxach

En Ràdio Girona desde 1998. Redactor de informativos y narrador de partidos de futbol y baloncesto.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00