Sociedad

Tancats fins que s'obri la frontera

La majoria dels centres de submarinisme de la Costa Brava no compten reobrir fins que la mobilitat sigui més fàcil i el client europeu pugui venir.

Ara estan adaptant les instal·lacions i aclarint dubtes com els productes de neteja que s'han de fer servir en màscares i reguladors d'aire.

La majoria d'empreses s'han vist obligades a demanar ERTO's i finançament oficial per mantenir la forta inversió en flota i material.

Els centres petits estan començant a obrir però els grans, fins que no s'obri la frontera, no ho veuen clar. / Imatge: ACN

Girona

A la Costa Brava hi ha 36 empreses que es dediquen a portar gent a fer submarinisme o snorkel, el busseig sense ampolles, i una tercera part es concentren a L'Estartit, pel pol d'atracció que generen les Illes Medes. Excepte les petites i les que poden accedir a la zona d’immersió des de la platja o la costa -que són una minoria- la majoria estan aturades perquè depenen del turista europeu, bàsicament el francès.

A més, encara hi ha molts aspectes normatius per aclarir perquè hi ha "molts departaments implicats", segons explica la presidenta de l'Associació de Centres de Submarinisme de la Costa Brava, Miriam Prat.. Un dels principals és determinar quins productes s’han de fer servir per netejar màscares i reguladors d’aire, les dues peces que es lloguen que estan més en contacte amb les vies respiratòries, o si cal posar aquest material en quarantena després del seu ús.

Prat ha explicat que Sanitat ha tret una llista amb productes homologats però alguns fan malbé algunes parts dels equips. Les marques també han comercialitzat els seus i alguns centres en demanen que siguin molt menys agressius amb el medi ambient.

Miriam Prat - Associació Centres Submarinisme Costa Brava

00:25

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1590157744208/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

A part de les restriccions d'espai a les embarcacions i el tancament de banys i vestuaris, cada centre ha d'elaborar un protocol i un pla de contingència propi per garantir la seguretat dels clients i els treballadors.

Prat diu que tot això s'està fent mentre la majoria compta poder obrir "al final de la fase 3", quan la mobilitat sigui més senzilla però sempre i quan es reobri la frontera. Si no es dóna aquest segon supòsit no hi ha res a fer perquè "la majoria del client de la Costa Brava és francès" i si se n'ha de prescindir no surten els números perquè el submarinisme "requereix una titulació per practicar-se i tampoc hi ha tanta gent que la tingui".

Els 36 centres donen feina a més d'un centenar de treballadors de manera directa. Segons la seva presidenta, la majoria d'empreses han hagut d'aplicar ERTO's per conservar uns treballadors en els que s'ha invertit molt en formació.

"Encara que és un sector amb temporalitat, perquè la temporada va d'abril a novembre, i hi ha molts treballadors fixos discontinus, hi ha perfils amb formació molt alta que les empreses opten per tenir contractats durant tot l'any", ha explicat.

També han demanat finançament oficial per mantenir una infraestructura que és cara amb embarcacions, equips de submarinisme i compressors.

Raül Muxach

Raül Muxach

En Ràdio Girona desde 1998. Redactor de informativos y narrador de partidos de futbol y baloncesto.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00