Últimas noticias Hemeroteca

Martes, 02 de Junio de 2020

Otras localidades

Barcelona i la seva àrea entren dilluns en la fase 1 i Tarragona, Ebre i Pirineus, en la 2

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha confirmat que la decisió s'ha pres després d'analitzar els indicadors favorables de l'evolució de l'epidèmia, i d'acord amb les autoritats sanitàries de Catalunya

Un treballador d'un restaurant de la Rambla Catalunya prepara la terrassa de l'establiment

Un treballador d'un restaurant de la Rambla Catalunya prepara la terrassa de l'establiment / Marta Pérez (EFE)

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha confirmat que Barcelona i la seva àrea metropolitana progressaran a fase 1 dilluns que ve, mentre que les regions sanitàries del Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i Alt Pirineu i Aran avançaran a la fase 2 de la desescalada.

Illa ha informat que la decisió s'ha pres després d'analitzar els indicadors favorables de l'evolució de l'epidèmia, i d'acord amb les autoritats sanitàries de Catalunya.

Les regions sanitàries de Girona, Lleida i Catalunya Central continuaran una setmana més en fase 1.

Amb aquestes mesures, tots els comerços de fins a 400 metres quadrats podran obrir a tot Catalunya i totes les terrasses de bars i restaurants podran tornar a servir als seus clients, amb un aforament màxim del 50% en els territoris que estan en la fase 1 i, per als que entrin en fase 2, podran començar a servir menjars al seu interior, amb un màxim d'aforament del 40% del local.

També a partir de dilluns els habitants de l'àrea metropolitana de Barcelona podran celebrar reunions de fins a deu persones als domicilis, sempre que es pugui mantenir la distància de seguretat, i començaran a funcionar els hotels, però sense les seves zones comunes.

Per al Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i Alt Pirineu i Aran el canvi a fase 2 permetrà estrenar la temporada de bany a platges i piscines.

També en la fase 2 desapareixen les franges horàries d'activitats i passejades i només es conserven les reservades per a col·lectius vulnerables, com les persones de més de 70 anys i les persones dependents.

L'alleujament de mesures de confinament en cada fase és, en resum, la següent:

TERRITORIS EN FASE 1 (Barcelona, Metropolitana Nord, Metropolitana Sud, Girona, Lleida i Catalunya Central)

- Obertura de botigues de fins a 400 metres quadrats sense cita prèvia. Quan tinguin una superfície útil superior, es pugui acotar l'espai que es reobre al públic ajustant-se a aquest llindar.

- Els comerços poden celebrar rebaixes.

- Estan permeses la caça i la pesca esportiva i recreativa.

- Reunions de fins a 10 persones dins i fora de casa, mantenint la distància de seguretat de dos metres i respectant les normes d'higiene relativa al rentat de mans i "etiqueta respiratòria".

- Ús de cotxe de fins a 9 places per part dels habitants d'un mateix domicili.

- Obertura de terrasses al 50% de la seva capacitat.

- Vetlles per a un nombre limitat de familiars en instal·lacions públiques o privades: quinze persones a l'aire lliure o deu en espais tancats. Podran assistir als enterraments o al comiat per a la cremació quinze persones.

- Mercats a l'aire lliure a la via pública. Limitació inicial a l 25% dels llocs habituals i afluència màxima de la tercera part de l'aforament.

- Els llocs de culte obriran, encara que només es permetrà l'entrada fins a un terç de la seva capacitat.

- Obertura d'hotels sense ús de les zones comunes.

- Les biblioteques oferiran el servei de préstec, també la lectura amb limitació d'aforament.

- En l'àmbit cultural, estaran permesos els actes amb límits d'assistència.

- Els museus obriran les portes per permetre un terç de l'entrada màxima i amb control d'aglomeracions en sales.

- Obertura de concessionaris de cotxes amb cita prèvia.

- Turisme actiu i de natura per a grups limitats de persones.

- Esport no professional: en instal·lacions esportives a l'aire lliure sense públic, només per practicar esports en què no hi hagi contacte com atletisme o tennis. En els centres esportius, activitats esportives individuals amb prèvia cita en centres esportius que no impliquin contacte físic ni ús de vestidors.

- Esport professional: obertura de centres d'alt rendiment amb mesures d'higiene i protecció reforçades i, si és possible, torns. Entrenament mig en lligues professionals.

TERRITORIS EN FASE 2 (Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i Alt Pirineu-Aran

- Bars i restaurants comencen a servir menjar als seus locals, amb un màxim del 40% de l'aforament i mantenint 2 metres de seguretat entre taules. Les discoteques i bars d'oci nocturn romandran tancats.

- Obren els centres comercials, amb un aforament màxim del 30% per a les seves zones comuns (que només es poden utilitzar per al trànsit) i del 40% per als locals comercials. Les zones infantils i ludoteques romandran tancades.

- S'amplia l'aforament de les botigues al 40%.

- Visites a habitatges tutelats i centres residencials de persones amb discapacitat. Caldrà concertar la visita, que estarà limitada a un familiar per resident i requerirà l'ús d'equips de protecció.

- Visites a residències de gent gran en casos excepcionals com el final de la vida o l'alleujament de descompensació neurocognitiva de el resident.

Aquestes visites no podran produir-se si hi ha casos de Covid-19 o algun resident en quarantena.

- Fins a 25 persones podran assistir a un enterrament o cerimònia de cremació. En el cas de les sales de vetlla, 25 persones en espais a l'aire lliure o 15 persones en espais tancats.

- S'amplia l'aforament dels llocs de culte al 50%.

- Es permeten els casaments en tot tipus d'instal·lacions, sempre que no se superi el cinquanta per cent del seu aforament, i en tot cas un màxim de cent persones en espais a l'aire lliure o de cinquanta persones en espais tancats. Caldrà mantenir la distància social, la higiene de mans i l'etiqueta respiratòria.

- Poden obrir les sales d'exposicions, amb la limitació d'un terç de l'aforament.

- Reobertura de cinemes, teatres i auditoris, amb butaques preassignades i un terç de l'aforament. Altres locals en què se celebrin actes o espectacles culturals imposaran un límit de 50 persones si són tancats i de 400 si són a l'aire lliure.

- Comença a permetre's la visita a monuments, també amb el límit del 30% de l'aforament.

- Obren les piscines recreatives, amb condicions per mantenir-les que estiguin lliures de microorganismes patògens i de substàncies que puguin afectar negativament la salut de l'usuari. Aforament màxim del 30%, establiment d'horaris per torns, cita prèvia requerida i 2 metres de distància de seguretat entre banyistes.

- Obertura de piscines esportives, tant a l'aire lliure com cobertes, amb un terç de l'aforament, cita prèvia i un únic esportista per carrer.

- Es podrà realitzar activitat física no professional a qualsevol hora, excepte en les franges de 10 a 12 i de 19 a 20 hores, destinades a persones de més de 70 anys.

- Entrenaments bàsics i individuals d'esportistes de lligues no professionals, entrenaments totals de les professionals (per torns i al 50% de la capacitat de la instal·lació).

- Es reprendrà la competició esportiva professional sempre que l'evolució de la situació sanitària ho permeti, sense públic i a porta tancada, si bé podran accedir els mitjans de comunicació per la seva retransmissió.

- Obertura de les instal·lacions esportives cobertes per a la realització d'activitats esportives, amb cita prèvia i al 30% de la seva capacitat.

- Es pot anar a la platja, on es podran realitzar activitats esportives, professionals o de recreació de manera individual i sense contacte físic.

- Obertura de les residències per a investigadors.

- Obertura al públic de zones comuns d'hotels, però només estarà permès un terç l'aforament.

- Les biblioteques permetran l'ús de les seves sales amb un terç de la seva capacitat màxima.

- S'amplien a vint persones dels grups que poden realitzar activitats de turisme actiu i de natura.

- Es permet la celebració de congressos, trobades, reunions de negoci i conferències, amb un màxim de 50 assistents.

Cargando
Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?