Sociedad
Coronavirus Covid-19

Un estudi matemàtic prediu que el darrer cas actiu de coronavirus serà el dia 19

El model dissenyat per l'enginyer Jordi Deu i patrocinat per la Fundació Marcel Chevalier també determina la ineficàcia de l'hidroxicloroquina en el tractament del Covid-19

Gràfic de l'evolució dels casos actius de Covid-19 a Andorra que prediu el darrer el 19 de juny de l'estudi elaborat per l'enginyer Jordi Deu i auspiciat per la fundació andorrana Marcel Chevalier. / Fundació Marcel Chevalier

Andorra la Vella

L'estudi matemàtic IRAHUCID Covid-19, elaborat per l'enginyer Jordi Deu i auspiciat per la Fundació Marcel Chevalier, aporta una nova previsió en el comportament de la pandèmia de coronavirus a Andorra a 40 dies vista i estableix el darrer cas actiu el 19 de juny.

Segons aquest model, a partir del 19 de juny "es podrà considerar Andorra lliure de la malaltia, tot i que no quedarà erradicada".

L’estudi auspiciat per la fundació andorrana ha fet una previsió compresa entre les setmanes del 20 i 25, és a dir, de l’11 de maig al 19 de juny, quan considera que s’haurà arribat a la fi teòrica de la pandèmia amb la curació del darrer malalt. Amb tot, apunta  que aquesta data pot variar segons els "errors del model" i l’adopció de les noves mesures, com ara l’obertura de les noves activitats econòmiques a partir d’avui, com la restauració, i de les fronteres, entre altres condicionants.

La hidroxicloroquina, ineficaç en el tractament del Covid-19

Al mateix estudi, Deu apunta que des del 26 d'abril els gràfics continuen sense observar en l’ajustament de la corba predictiva dels casos hospitalitzats cap efecte atribuïble al tractament amb hidroxicloroquina i azitromicina que es va començar a administrar el 25 de març a pacients de Covid-19. Una afirmació amb "valor indiciari" i que segons l'enginyer "no és concloent" perquè la quantitat de dades disponibles en la fase inicial sense tractament és considerablement reduïda, cosa que compromet parcialment la validesa de la comparativa.

Els assajos clínics en curs a Catalunya aportaran una informació detallada i especialment valuosa. Dit això, i sempre segons Deu, el model té potencialitat per poder ser utilitzat en futures onades epidèmiques per detectar a nivell indiciari els efectes de nous fàrmacs i tractaments, molt abans que els estudis clínics puguin aportar resultats concloents.

Una prova d'aquesta validesa és que la presumpta manca d’efectivitat s’hauria detectat gairebé un mes abans que el primer estudi observacional al respecte, publicat el 22 de maig per la revista The Lancet, amb dades procendets de 96.000 pacients i a escala internacional, en què s’indica que les cloroquines, associades o no amb antibiòtics, no mostren millores en els malalts, i els efectes secundaris en alguns casos han estat perniciosos. Aquest estudi va servir de base perquè l'OMS atures provisionalment tres dies després l’Assaig Solidaritat sobre la hidroxicloroquina.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00