Miércoles, 12 de Agosto de 2020

Otras localidades

Dues investigacions en curs contra tràfic de menors per fer-los robar i vendre drogues

La Fiscalia d'Estrangeria demana un pla nacional contra l'explotació laboral, davant l'augment de casos per la crisi

Fiscalia explica que  una de les organitzacions obliga els migrants a robar  en zones turístiques  i l'altra  es dedica al tràfic de drogues, convertint els menors en camells als carrers de la capital

Fiscalia explica que una de les organitzacions obliga els migrants a robar en zones turístiques i l'altra es dedica al tràfic de drogues, convertint els menors en camells als carrers de la capital / Eduard Navarro (Cadena SER)

En marxa a la ciutat de Barcelona dues investigacions judicials contra tràfic de menors per fer-los delinquir. S'investiga a dues màfies que capten menors d'edat a l'estranger i els porten a la capital catalana, a través de l'engany, per fer-los a robar i vendre drogues. Segons fonts de la Fiscalia d'Estrangeria, una de les organitzacions obliga els migrants a furtar en zones turístiques o concurregudes i l'altra, es dedica al tràfic de drogues, convertint els menors en camells als carrers de la capital. Segons dades de la Fiscalia a les que ha tingut accés SER Catalunya, creixen també altres tipus de tràfic de persones: el vinculat a l'explotació laboral i a la mendicitat. Per això, els fiscals especialitzats demanen un pla nacional que ajudi a protegir les víctimes i a perseguir les xarxes que hi ha al darrere.

Segons dades de la Fiscalia d'Estrangeria, en els dos últims anys també s'ha detectat dos clans romanesos que captaven a persones amb patologies o deformitats per explotar-les pidolant a Barcelona. Un dels casos va acabar en sentència condemnatòria, l'altre està a un pas d'arribar a judici. Però la modalitat que més preocupa a la Fiscalia provincial, i a la Fiscalia General de l'Estat, és el tràfic de persones, sovint de països com Pakistan o la Xina, per a l'explotació laboral. Ara mateix, a la capital catalana, hi ha una investigació en curs contra un grup que porta migrants de l'estranger enganyats amb la promesa de donar-los una bona feina. Un cop aquí els exploten presumptament treballant en condicions insalubres, jornades eternes i sous ínfims.

La Delegada d'Estrangeria a la Fiscalia Provincial de Barcelona, Pilar Izaguerri, considera que cal un pla específic per a les víctimes d'explotació laboral, especialment ara en temps de crisi, quan es preveu que augmentin el nombre de casos. De fet, segons la fiscalia, a banda del cas judicialitzat, la policia manté moltes investigacions per discernir en quins casos hi ha explotació laboral i en quins, a més, hi ha tràfic de persones per aquesta finalitat. Cal un pla específic, a més, segons la fiscal, perquè les mesures de protecció i reparació per a les víctimes de tràfic de persones estan dissenyades per la tipologia majoritària: l'explotació sexual.

Actualment, només a la ciutat de Barcelona, hi ha 30 invesitgacions judicials en curs contra grups que es dediquen a l'explotació sexual de migrants. Entre les mesures de protecció que s'ofereixen a les víctimes de tràfic hi ha l'article 59 bis de la llei d'Estrangeria, que permet un període de "restabliment i reflexió" de 60 dies. Si la víctima ofereix una mínima col·laboració, es paralitza la seva expulsió del país, per estar en situació irregular, i es pot demanar una autoització de residència excepcional.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

Último boletín

Emisoras

Elige una emisora

Cadena SER

Compartir

Tu contenido empezará después de la publicidad

Cadena SER

¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?