Sociedad

Dues investigacions en curs contra tràfic de menors per fer-los robar i vendre drogues

La Fiscalia d'Estrangeria demana un pla nacional contra l'explotació laboral, davant l'augment de casos per la crisi

Fiscalia explica que una de les organitzacions obliga els migrants a robar en zones turístiques i l'altra es dedica al tràfic de drogues, convertint els menors en camells als carrers de la capital / Eduard Navarro Cadena SER

Barcelona

En marxa a la ciutat de Barcelona dues investigacions judicials contra tràfic de menors per fer-los delinquir. S'investiga a dues màfies que capten menors d'edat a l'estranger i els porten a la capital catalana, a través de l'engany, per fer-los a robar i vendre drogues. Segons fonts de la Fiscalia d'Estrangeria, una de les organitzacions obliga els migrants a furtar en zones turístiques o concurregudes i l'altra, es dedica al tràfic de drogues, convertint els menors en camells als carrers de la capital. Segons dades de la Fiscalia a les que ha tingut accés SER Catalunya, creixen també altres tipus de tràfic de persones: el vinculat a l'explotació laboral i a la mendicitat. Per això, els fiscals especialitzats demanen un pla nacional que ajudi a protegir les víctimes i a perseguir les xarxes que hi ha al darrere.

Segons dades de la Fiscalia d'Estrangeria, en els dos últims anys també s'ha detectat dos clans romanesos que captaven a persones amb patologies o deformitats per explotar-les pidolant a Barcelona. Un dels casos va acabar en sentència condemnatòria, l'altre està a un pas d'arribar a judici. Però la modalitat que més preocupa a la Fiscalia provincial, i a la Fiscalia General de l'Estat, és el tràfic de persones, sovint de països com Pakistan o la Xina, per a l'explotació laboral. Ara mateix, a la capital catalana, hi ha una investigació en curs contra un grup que porta migrants de l'estranger enganyats amb la promesa de donar-los una bona feina. Un cop aquí els exploten presumptament treballant en condicions insalubres, jornades eternes i sous ínfims.

La Delegada d'Estrangeria a la Fiscalia Provincial de Barcelona, Pilar Izaguerri, considera que cal un pla específic per a les víctimes d'explotació laboral, especialment ara en temps de crisi, quan es preveu que augmentin el nombre de casos. De fet, segons la fiscalia, a banda del cas judicialitzat, la policia manté moltes investigacions per discernir en quins casos hi ha explotació laboral i en quins, a més, hi ha tràfic de persones per aquesta finalitat. Cal un pla específic, a més, segons la fiscal, perquè les mesures de protecció i reparació per a les víctimes de tràfic de persones estan dissenyades per la tipologia majoritària: l'explotació sexual.

Actualment, només a la ciutat de Barcelona, hi ha 30 invesitgacions judicials en curs contra grups que es dediquen a l'explotació sexual de migrants. Entre les mesures de protecció que s'ofereixen a les víctimes de tràfic hi ha l'article 59 bis de la llei d'Estrangeria, que permet un període de "restabliment i reflexió" de 60 dies. Si la víctima ofereix una mínima col·laboració, es paralitza la seva expulsió del país, per estar en situació irregular, i es pot demanar una autoització de residència excepcional.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00