Sociedad

Figueres retira la medalla d'or de la ciutat a Joan Carles I

La moció es va gestar el juliol però coincideix en el temps amb la fugida del monarca.

Felip VI i Joan Carles I en una imatge d'arxiu. / Imatge: ACN

Girona

La moció la van presentar a principis de juliol ERC, Guanyem Figueres i Canviem Figueres i va tenir els vots favorables d’aquests tres partits més Junts per Figueres i l’abstenció del PSC. C’s hi va votar en contra.

El portaveu socialista, Pere Casellas, va justificar l’abstenció al·legant que creuen en la figura del cap d’Estat però no en la persona en concret, que “no ha estat exemplar”.

El text recull que Joan Carles I va rebre la medalla el 28 de juny del 1999 aprofitant una visita a la ciutat en motiu del 25è aniversari de la inauguració del Museu Dalí.

"Vint-i-vuit anys després, creiem que cal una revisió d'aquell gest superficial que reflecteix un anacrònic vassallatge a l'autoritarisme i al centralisme espanyol que traeixen la pròpia essència del llegat històric de la ciutat i el seu compromís amb la democràcia", diu textualment el document aprovat per ple.

La moció detalla que la Constitució del 1978 "redactada sota l'atenta vigilància d'alguns dirigents del tardofranquisme, va acabar d'institucionalitzar els privilegis actuals de la monarquia".

Recorden que el càrrec és "hereditari i vitalici" i que, per tant, no està subjecte "a les normes més elementals de la democràcia, ni està sotmès a la sobirania popular, principi bàsic de les democràcies modernes". A tot això s’hi suma la conducta d’un monarca que posa en dubte “l’honestedat de la família real”.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00