Sociedad
CAS BPA

L'AFA inhabilita per exercir càrrecs al sistema financer als Cierco i Miquel

Després de cinc anys d'obrir l'expedient, el regulador emet una resolució en la què també multa els ex accionistes majoritaris i l'ex CEO de l'entitat amb 224.000 euros a cadascún

Hi cap recurs judicial que els lletrats dels afectats estan valorant

Operaris retiren el cartell de Banca Privada d'Andorra després de la seva intervenció el 2015. / Arxiu ANA

Andorra la Vella

L'Autoritat Financera (AFA) ha inhabilitat de forma definitiva els ex accionistes majoritaris de BPA, Higini i Ramon Cierco, i l'ex Conseller Delegat, Joan Pau Miquel, a exercir càrrecs en el sistema financer per les greus irregularitats comeses com a responsables de l'esmentada entitat bancària.

L'AFA, a més, els imposa una multa de 224.000 euros a cadascún d'ells.

La resolució de l'AFA, dictada el passat 16 de juliol i després de cinc anys d'instrucció, considera que els germans Cierco i Miquel van cometre dues infraccions tipificades com molt greus en la Llei de regulació del règim disciplinari del sistema financer i dues altres de greus.

Les molt greus estan relacionades amb "l'exercici d'activitats econòmiques que no són pròpies del sistema financer" i amb "la negativa a facilitar informació o la falta de veracitat en la informació facilitada que impedeixi exercir adequadament la supervisió" del regulador.

Les dues sancions greus que atribueix l'AFA als germans Cierco i a Joan Pau Miquel tenen a veure amb "el fet de deixar de complir les normes relatives a la protecció de l'inversor d'acord amb la legislació vigent" i amb "l'excusa o la resistència a facilitar informació a l'INAF, directament o mitjançant els auditors externs que impedeixen conèixer determinats aspectes de les situacions organitzativa, econòmica i patrimonial de l'entitat".

La resolució de l'AFA inclou dues sancions d'inhabilitació durant 20 anys per a altres dos alts directius de l'extingida BPA: Santiago de Rosselló i Ricard Climent i multes de 60.000 euros.

Per les mateixes infraccions es sanciona altres dos membres del consell d'administració de BPA: Bonaventura Riberaygua i Frederic Borràs, amb multes de 40.000 euros i 10 anys de suspensió per exercir càrrecs en el sistema financer.

En tots els casos hi cap recurs judicial que els lletrats dels afectats estan valorant cursar.

Marisol Fuentes Pérez

Marisol Fuentes Pérez

Periodista llicenciada per la UAB. Des del 2007, directora de Ràdio SER Principat d’Andorra, emissora...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00