Sociedad

La Generalitat incorpora materials sostenibles a les seves carreteres

El departament de Territori ha licitat 13 projectes de millora de diferents vies en els que utilitzarà asfalts més respectuosos amb el medi ambient

La Generalitat utilitzarà asfalts amb components i tecnologies innovadores, que els fan més respectuosos amb el medi ambient. / Romanelli

Barcelona

La Generalitat està incorporant ferms sostenibles a les seves carreteres. El departament de Territori ha licitat 13 projectes de millora de diferents vies del país en els que utilitzarà asfalts amb components i tecnologies innovadores, que els fan més respectuosos amb el medi ambient. El pressupost d'aquests projectes és de 25 milions d'euros i s'ha fet a través del programa de compra d'innovació del govern català que vol potenciar la investigació a les empreses.

El departament de Territori i Sostenibilitat ha encarregat 13 obres en les que s'utilitzaran asfalts més sostenibles que els tradicionals. Per exemple, uns que es poden estendre a temperatures més baixes, estalviant energia i reduint les emissions de gasos d'efecte hivernacle. També ferms que, per lligar els diferents components, substitueixen els hidrocarburs per materials més sostenibles. A Badalona, a la C-31, es col·locarà un tipus de material capaç d'absorbir una part de la contaminació del trànsit, els òxids de nitrogen. I també es testaran d'altres amb materials reutilitzats com vidre o residus de ferro i d'acer.

El director d'infraestructures de mobilitat, Xavier Flores, explica que es farà un seguiment durant 5 anys per veure com responen aquests ferms. Segons Flores, la idea és analitzar el resultat d'aquestes experiències i avançar perquè els ferms sostenibles passin a utilitzar-se amb normalitat i superem que la innovació no sigui una excepció, sinó que es converteixi en la regla".

Els 13 contractes, de 25 milions d'euros, s'han fet amb el Programa de Compra Pública Innovadora de l'estratègia catalana per la recerca RIS3CAT. El director de Promoció Econòmica, Lluis Juncà, explica que és una iniciativa que vol aprofitar la capacitat econòmica de l'administració per impulsar la innovació a les empreses. En aquest cas concret, fa dos anys que el govern va demanar a diferents empreses que presentessin projectes de ferms innovadors. Diu Juncà la Generalitat ofereix a les empreses la possibilitat de testar els seus productes i contribueix, per tant, a potenciar la recerca privada.

Els ferms sostenibles es posaran a la primavera en 123 quilòmetres de carreteres a diferents punts del país.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00