Sociedad

Els Mossos controlaran amb drons els conductors que fan servir el mòbil

Faran proves en breu amb la idea que cada Regió tingui un o dos aparells per poder controlar les infraccions

Durant aquesta setmana es fa una campanya amb policies locals també contra les distraccions al volant

Dron dels Mossos d'EsquadraACN

Barcelona

Els Mossos de Trànsit faran servir drons per controlar i sancionar l'ús del mòbil al volant. En breu començaran a fer proves i la idea és implantar-ho en els pròxims mesos. Aquesta setmana, precisament, Trànsit està fent una campanya contra les distraccions ja que són la principal causa dels accidents a les carreteres catalanes. I més del 90% de les sancions pels conductors despistats són perquè estaven remenant el telèfon. Se n'han tramitat 12.700 des del gener i d'aquestes 11.127 han estat per manipulació del mòbil o el GPS.

Darrera d'un 22% dels accidents a les carreteres hi ha una distracció, i en la majoria de casos, el mòbil és el protagonista. La policia acostuma a detectar els infractors circulant al seu costat amb cotxes espiell, camuflats. "De vegades també anem amb cotxes patrulla amb logotip però estan tan ficats a la conversa amb el mòbil que ni ens veuen", explica Jordi Batista, sotscap de la Divisió de Trànsit.

Amb la paraula del mosso que ho ha vist ja n'hi ha prou. No calen imatges. "El policia dona fe del que ha vist i sempre aturem el conductor perquè és imprescindible fer-li saber en aquell moment quan acaba de fer servir el telèfon. A més, n'hem d'estar molt segurs i veure l'aparell a la mà". Batista és conscient que han de fer una doble política de seguretat viària "repressiva amb control, detecció i denúncia i també formativa a les escoles o empreses, tot i que amb la pandèmia això està aturat". Cada vegada troben més conductors que escriuen missatges, més que no pas trucades.

El sotscap de la Divisió de Trànsit dels Mossos, Jordi Batista explica que ja tenen molt avançat el projecte de vigilar i sancionar amb drons. "És un projecte que tenim amb el Servei Català de Trànsit i en breu començarem a fer proves i el futur passa per aquí". La idea és que cada Àrea Regional de Trànsit (ART) tingui entre un o dos aparells i que els puguin fer servir des diferents punts planificats on es detecti un increment de la sinistralitat o "quan es vulgui fer una acció concreta".

Les enquestes de Trànsit revelen que els conductors són conscients del risc altíssim que té circular pendents dels missatges i trucades del mòbil. Però malgrat això, la gent els segueix fent servir "amb una interacció contínua", reconeix Batista. Els gestors de la seguretat viària consideren que "la seva perillositat és equiparable al consum d'alcohol i de drogues", diu Anna Pinto, responsable de gestió i planificació del Servei Català de Trànsit. 

Fins diumenge, els Mossos i les policies locals fan una campanya especial per conscienciar i sancionar els conductors que fan servir el telèfon mentre circulen i els que no respecten els semàfors i passen en vermell.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00