La LlavorLa Llavor
Gastro
La Llavor

Estem "més a prop que mai" de retornar l'Albufera a la seua situació anterior a la de 1974

El president de la Junta Rectora del parc natural de l'Albufera confia en els fons europeus per acometre l'impuls definitiu per a la recuperació del llac. Només quan tota l'aigua que entre siga neta es planteja un dragatge

La llavor (24-10-2020)

La llavor (24-10-2020)

30:04

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1603519462238/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Valencia

Les crisis s'han convertit en un element vital per a l'Albufera. La de 2008 perquè va trencar la marxa dels plans de recuperació iniciats als anys 90, la crisi del coronavirus pot -paradoxalment- ser la de la salvació del llac i el seu entorn. Els fons europeus venen, almenys sobre el paper, amb un marcat caràcter ambientalista que podria trencar una tendència que Carles Sanchis Ibor resumeix explicant que en el repartiment dels diners públics es marquen prioritats. Que amb la crisi de 2008 eixes prioritats van portar al vagó de cua al medi ambient que ara podria tornar a la locomotora.

Afirma el president de la Junta Rectora que arribem a temps malgrat eixos retards. Que "estem més a prop que mai" de retornar el llac a la seua situació anterior a la de 1974. Les administracions s'han implicat, encara que molt a poc a poc van complint els seus compromisos. Cita el cas de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, que a penes ha fet el 6% del que té compromés, però que continua avançant.

Quant al com, Sanchis Ibor, per exemple, descarta, de moment, un dragatge del llac, inclús parcial. És molt gràfic: "No es pot netejar la pica amb aigua bruta". I de moment al llac continua arribant molta aigua bruta perquè molts pobles a les seues ribes no depuren. O perquè el tanc de tempestes que evitaria, en cas de pluges torrencials, l'actual arrossegament d'aigües negres al llac, no es pot posar en funcionament encara, a pesar que està acabat, per un problema legal que no estarà resolt fins a desembre o gener.

Per a analitzar estes i moltes altres mesures, per a ajudar a garantir que el Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) i que el Pla Rector d'Ús i Gestió (PRUG) es compleixen, la Junta Rectora comptarà amb una comissió tècnica amb caràcter consultiu que a més a més contribuirà a la mediació i la resolució de conflictes assentant a la mateixa taula a tots els agents implicats en l'aprofitament i conservació del parc natural.

A banda de tot això, parlarem de vi La Tardana amb Manuela Romeralo i tastarem uns espaguetis amb pollastre i espinacs preparats per Santi Hernández.

EL REBOST

Espaguetis amb pollastre, espècies i espinacs

Espaguetis amb pollastre, espècies i espinacs / Santiago Hernández

Una d'espaguetis!

Diumenge pel matí. La meua filla diu que hui prepara ella el dinar. Així que veuré què vol preparar. Julia em comenta que prepararem pasta amb pollastre i jo li propose que combinarem ingredients. Així que entre els dos preparem un plat que deixarà a tothom bocabadat. El resultat és espectacular. Pollastre amb espècies, tomaques cherry, alls tendres, api, carlota, pinyons, llavors i espinacs. Tot ben regat amb un bon vi negre. Vinga, vos passe la recepta

INGREDIENTS

4 racions d'espaguetis

1 dotzena de tomaques cherry

4 relloms de pollastre

1 safata d'alls tendres

1 rameta d'api

1 carlota

1 copa de vi negre

100 g de tomaca concentrada

Romer

Timó

Orenga

Pinyons i llavor de gira-sol

Oli

Pebre

Sal

ELABORACIÓ

Prepararem el sofregit, però primer escaldarem durant un minuts les tomaques cherry i així poder llevar-les la pell. Agafem una paella amb un raig d'oli d'oliva verge i saltem el pollastre prèviament trossejat juntament amb les herbes que més ens agraden. Jo en aquesta ocasió li vaig posar orenga, timó i romer, però li podeu posar qualsevol herba aromàtica que us agrade.

Quan estiga ben daurat hi afegim els alls tendres i quan comencen a daurar-se hi afegim les tomaques cherry que aniran soltant tota la seua aigua i desfent-se juntament amb els alls tendres. Això comença a agafar color i a desprendre una aroma especial. Ratllem una rameta d'api i trossegem també una carlota en xicotets trossos.

Quan estiga tot ben integrat hi afegirem una copa de vi negre i deixem que reduïsca. Seguidament li afegim la tomaca concentrada i deixem que tot s'integre.

I per a finalitzar, tan sols necessitem afegir-li els pinyons i les llavors de gira-sol i les fulles trossejades d'espinacs. Una vertadera meravella per als sentits.

Deixem que repose i bullim la pasta segons el temps que indica el fabricant amb unes gotes d'oli i sal. Passat el temps estipulat escorrem la pasta i la saltem durant uns 3 o 4 minuts juntament amb el sofregit que tenim preparat.

I el resultat és una passada.

Juan Magraner

Juan Magraner

Editor 'Hoy por Hoy Matinal Comunitat Valenciana' y director del programa agroalimentario de 'La Llavor'....

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00