Sociedad

Operació contra empresaris per finançar amb diners públics el Tsunami i l'estada de Puigdemont a Bèlgica

31 entrades i registres i una desena d'investigats per diversos delictes de corrupció

Patrulla de la Guàrdia Civil davant l'ajuntament de Cabrera de MarCADENA SER

Barcelona

En marxa un operatiu de la Guàrdia Civil contra una xarxa d’empresaris independentistes acusats de desviar fons públics per a l’organització del Tsunami Democràtic. L’institut armat té 31 registres en marxa i ha practicat, almenys, 21 detencions. Entre els arrestats hi ha David Madí, excap de campanya d’Artur Mas; l’exconseller de governació, Xavier Vendrell; o l’empresari afí a Esquerra Republicana, Oriol Soler; a més, de l’exdirector de l’oficina de l’expresident Puigdemont, Josep Lluís Alay, segons ha informat l’expresident Quim Torra Twitter. La causa està instruïda pel jutjat número 1 de Barcelona pels delictes de desordres públics i diversos delictes de corrupció: malversació, prevaricació i blanqueig de capitals.

El jutjat investiga una presumpta trama de desviament de fons públics destinats a muntar el Tsunami Democràtic. Els registres busquen proves també que confirmin que els empresaris van destinar diners públics a mantenir l’estructura a Bèlgica de l’expresident Puigdemont. Segons informa el Tribunal Superior de Justícia hi ha almenys 10 investigats. Entre ells, l’ex-cònsol Xavier Vinyals, president de la Plataforma Pro seleccions catalanes, un empresari que, segons fonts del cas, la investigació situa com el cervell de la trama. També s’investiga a l’alcalde de Cabrera de Mar; Jordi Sierra, interventor de la Generalitat; o Pilar Contreras, actual directora general de Centres Concertats.

ENTREVISTA Laura Borràs (Junts per Cat) "Estem en un dia de la marmota permanent. L'Estat busca qualsevol excusa per reprimir l'independentisme. En algun moment haurem de dir prou"

05:35

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1603881163462/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

També estan retinguts els empresaris Antonio Fusté i Roc Aguilera, propietaris de l’empresa Events d’Igualada, i a l’òrbita convergent. Events és l’empresa que va muntar l’acte de Puigdemont a Perpinyà i la nau on es van trobar dos milions i mig de paperetes de l’1 d’octubre. Hi ha registres a 8 partits judicials amb entrades a domicilis, naus i oficines de Barcelona, Sant Quirze, Sant Joan Despí, Vilafranca del Penedès, Cabrera de Mar, Montcada i Reixac, Girona o Igualada.

La Guàrdia Civil registra, segons fonts del cas, el despatx de l’arquitecte municipal de Cabrera de Mar a més, de Villa Bugatti, un recinte on es fan celebracions i el gerent del qual és Xavier Vendrell. Els investigadors volen aclarir si s’han produït modificacions del pla urbanístic per al desviament de fons públics al consell de la república.

Les primeres investigacions indiquen que els empresaris van finançar l'estada de Puigdemont a través de subvencions de la Diputació destinades suposadament a ONG. La clau del cas rau en l’origen de la investigació: l’operatiu neix d’una peça secreta que s’ha instruït durant un any i mig abans d’aixecar avui el secret de sumari. La investigació neix després de la detenció al maig del 2018 de Víctor Terradellas, qui era responsable de relacions internacionals de Convergència i president de la fundació Catmon, pel presumpte desviament de fons de la Diputació.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00