
Cap a una nova ètica global
Jordi Ortiz, escriptor
Els Objectius de Desenvolupament Sostenible, arreplegats en l’Agenda 2030, marquen 17 grans reptes per transformar el món. Reptes que també han de tindre el seu reflex al món local. Aquets propòsits compten amb el consens de 193 nacions del món. Cultures, sistemes i formes d’organitzar-se molt distintes convergeixen en 17 punts que consideren claus per al futur de la humanitat.
Es tracten grans assumptes com el fi de la pobresa, la igualtat de gènere, la justícia, les institucions sólides o el creixement econòmic que es mesuran entorn 169 metes.
L’any 1945 amb la fundació de la ONU el món va decidir comprendre’s. La humanitat acabava d’eixir d’una guerra mundial on la raó de la força s’havia imposat davant la força de la raó. Era necessari posar de relleu allò que s’havia obviat: l’ètica, la dignitat de les persones i la Pau. Amb major o menors èxits es va començar a transitar per una nova via: la de saber-se compatriotes d’una mateixa humanitat.
Per a desplegar la seua acció s’han abordat mesures com el Programa del Desenvolupament o els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, que han servit per conquerir grans avanços.
Ara amb els Objectius de Desenvolupament Sostenibles, a complir abans del 2030, es pot vore una nova ètica global vinculada al concepte de sotebiblitat: social, econòmica, mediambiental, vivible, visible i equitativa. Recordem, uns objectius aprovats per 193 nacions del món. ¿Quin paper juguen els municipis? Les ciutats són l'escenari de vida de la ciutatania, la qualitat de les oportunitats que ofereixen són claus per a la consecució d'aquests reptes. Alcoi haurà d'afrontar transformacions amb l'horitzont amb l'Agenda 2030. Ja s'ha començat a treballar en aquesta direcció. En unes dècades qui no s'haja adaptat es quedarà arrere, el document Next Generation de la Unió Europea orienta clarament cap a estos models. Apostem per una ciutat que se sap futur.
