Lunes, 25 de Enero de 2021

Otras localidades

El nou museu des Castell, dedicat al patrimoni marítim de Menorca, cada vegada més a prop

Durà per nom Thalassa

Imatge de la futura ubicació del museu

Imatge de la futura ubicació del museu / Aj. Es Castell

El municipi des Castell avança per fer que el nou museu de patrimoni marítim de Menorca sigui una realitat.

Aquest dimarts la Junta de Govern aprovava el projecte per a la conversió de les pedreres de s'Arraval Vella, situades sota el camp de futbol, en aquest nou museu marítim, que es convertirà en un important actiu turístic i cultural del poble des Castell.

El nou centre durà el nom de “Thalassa. Patrimoni marítim de Menorca”, i mostrarà les barques tradicionals i els objectes que aportarà l'Associació Amics de la Mar Port Maó.

El pressupost de l'exposició és de 295.650 euros i el pressupost total del projecte, 748.022 euros, que inclouen la reforma i el condicionament de les pedreres. El projecte es finançarà a través dels fons de l'Impost de Turisme Sostenible.

 

Un centre cultural dedicat a la preservació i difusió del patrimoni marítim de Menorca

El projecte permetrà crear un centre cultural dinàmic, a partir de l'exhibició d'un total de divuit embarcacions tradicionals menorquines restaurades, que serviran per mostrar la importància del patrimoni marítim menorquí, descrit en el seu entorn natural, tècnic, social i cultural.

El recorregut expositiu explicarà les diverses tipologies d'embarcacions, mostrant els processos i les tècniques de construcció i les diferents formes de navegar.

A més, el museu vol preservar el llegat -material i immaterial- del patrimoni marítim menorquí per a les generacions futures, mostrant les relacions dels habitants de Menorca amb la mar al llarg de la història i explicant la importància social del món de les embarcacions tradicionals, així com el seu reflex cultural (literatura, pintura, música, etc.).

El nou equipament també vol esdevenir un referent pel que fa a la gestió de llegats, la difusió de la cultura marítima i la promoció del respecte i la preservació del medi ambient marí.

 

Exposició, línies generals

L'exposició estarà estructurada en cinc grans sales, cadascuna dedicada a diferents àmbits temàtics.

Sala 1 - Patrimoni, navegació i medi natural

Sala 2 - Patrimoni marítim

Sala 3 - Tipus i funcions de les embarcacions tradicionals

Sala 4 - Construcció de les barques pels mestres d'aixa de Menorca

Sala 5 - Les barques i la cultura

Les barques i els objectes es disposaran de forma que el recorregut dels visitants es realitzarà en un únic sentit, i les explicacions es disposaran en plafons que combinaran textos i imatges. El centre també comptarà amb una sala d'audiovisuals amb capacitat per a seixanta persones.

Entre els continguts de l'exposició, també destaca un espai d'imatges captades pel fotògraf Toni Vidal (Es Castell, 1934), un testimoni excepcional de la vida marinera de les dècades de 1960 i 1970.

L'exposició acollirà visites escolars i s'hi realitzaran tallers de manera regular. A més, s’organitzaran periòdicament cursos i jornades formatives sobre el contingut de la mostra entre mestres, guies turístics i personal de les oficines d’informació turística.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?