Viernes, 22 de Enero de 2021

Otras localidades

La Línia 9 acumula retards, sobrecostos i irregularitats en la contractació

Un informe de la sindicatura de comptes assegura que aquesta infraestructura ha costat ja 5.000 milions d'euros més del previst

Primers passatgers de la Línia 9 el febrer de 2016

Primers passatgers de la Línia 9 el febrer de 2016 / ACN

Quan es va presentar el projecte de la línia 9 del metro, les obres havien de costar una mica menys de 2.000 milions d'euros i estar acabades l’any 2006. Però encara no està finalitzada i, fa 4 anys, ja tenia un sobrecost del 250% per cent, segons un informe de la Sindicatura de Comptes. Aquest òrgan fiscalitzador també ha detectat irregularitats en nombroses contractacions d’obres i servei.

La Sindicatura de Comptes explica que els encàrrecs inicials per construir la línia 9 del metro tenien un cost previst de 1.967 milions d’euros. Però aquesta quantitat, a finals del 2016, havia augmentat un 250% arribant als 6.916 milions d’euros. En aquesta xifra s’inclouen els diners per construir la infraestructura i els costos financers.

L’anàlisi de la Sindicatura atribueix l’encariment a que el càlcul inicial no incorporava elements com els increments per revisions de preus, el cost de les expropiacions, les modificacions en el traçat que es van plantejar, el disseny de les estacions i l’allargament de la L4, que també es va incorporar al pressupost de la nova línia de metro. En qualsevol cas, s'havia plantejat una infraestructura de 2.000 milions d'euros i al 2016 el cost s'havia elevat gairebé als 7.000 milions.

Pel que fa als retards, quan van començar les obres es calculava que aquesta línia, la més llarga d’Europa, estaria acabada al 2006. Però d’això ja fa 14 anys i el tram central encara no està construït. La Generalitat el volia reactivar amb els diners d’un crèdit que té pre concedit el Banc Europeu d’Inversions, però de moment el govern català no ha presentat la documentació necessària per obtenir els diners i reiniciar les obres.

Irregularitats en la contractació

La Sindicatura de Comptes també destaca en el seu informe que es van fer diferents modificacions de contractes, amb l’increment de preus corresponent, sense una justificació clara. També apunta que en alguns casos, aquests canvis, alteraven condicions essencials del contracte.

L’informe apunta que, en l’adjudicació d’un contracte de serveis de 640.000 euros, es podria haver vulnerat la Llei de Contractes del Sector Públic (TRLCSP). Bàsicament perquè el president de l’empresa pública que va fer l’adjudicació, Infraestructures.cat, era administrador únic d’una de les empreses que va aconseguir el contracte. Es tracta de Joan Lluis Quer que va dimitir com a responsable d’Infraestructures.cat l’any 2015, després d’un escorcoll relacionat amb el cas del 3% en aquesta empresa.

Segons la Sindicatura, també es van fragmentar contractes per poder adjudicar sense publicitat i en molts dels expedients no hi havia justificació de les puntuacions que havien rebut les diferents ofertes o era insuficient.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?