Martes, 26 de Enero de 2021

Otras localidades

Denunciada una planta de compostatge per abocar durant anys aigües contaminants a Manlleu

Els líquids contaminants han destrossat conreus i contenen 160 vegades més amoníac del permès

Els vessaments de l'empresa tenen un risc afegit: són just a sobre dels 6 aqüífers catalogats de la plana de Vic

Manlleu

Manlleu / Getty Images

El fiscal de medi ambient de Barcelona s'ha querellat contra una planta de compostatge de Manlleu per abocar durant anys aigües residuals molt contaminants. Els vessaments han destrossat part de les collites del camp annex, amb un risc afegit: que la planta contaminant i les seves filtracions són just a sobre dels 6 aqüífers catalogats de la plana de Vic. L'abocament afecta els terrenys de Mas el Poquí, un terreny municipal de Manlleu.

El ministeri públic creu que l'amo de la planta abocava, almenys des de 2015, els líquids procedents dels residus que es tracten en aquesta fàbrica: líquids de fems, fang, aigua de la pluja o altres residus de l'empresa. Una substància que, segons les anàlisis que consten a la investigació, conté 160 vegades més amoníac del permès. Durant les visites a la planta, els Mossos d'Esquadra van veure que aquest líquid marró corria en rierols als marges del terreny i formava tolls de 80 o 90 metres, fins que desapareixia infiltrant-se al camp de conreu veí.

L'empresa tenia un dipòsit de 6.000 metres cúbics per dipositar aquests residus contaminant, però tot i això, segons la fiscalia, va abocar-los al terreny posant en risc d'ecosistema. Amb el perill afegit que la planta està a sobre d'una zona d'aigües subterrànies catalogada per l'Agència Catalana de l'Aigua. Es tracta dels 6 aqüífers de la plana de Vic i el Collsacabra. El fiscal acusa l'amo de l'empresa d'un delicte mediambiental, del que assegura que era conscient. De fet, l'ajuntament de Manlleu ja havia obert diversos expedients per la mala olor que feia el recinte.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?