
Rècord d'aficionats a observar la natura
Segons l'Institut Català d'Ornitologia els usuaris que han aportat dades a la web han crescut un 35%
També les botigues especialitzades noten que han venut més material a persones que tot just s'iniciaven
De fons, només ressonen els crits llunyans dels ànecs, però la resta de l'estany continua pràcticament en silenci. Fins que de cop, se sent un aleteig intens i un núvol negre es apareix reflectit a l'aigua. És un estol de capons reials, que de seguida aterra i s'instal·la a la zona. Són uns ocells de bec ganxut que semblen negres, però que a vista de prismàtics, tenen plomes granates i verdes.
Aquesta és una de les escenes que contemplen en directe les quatre persones que esperen a dins d'un aguait. És una petita caseta de fusta amb un banc i que té una obertura allargada a la paret que aquests aficionats a observar ocells aprofiten per ficar-hi els binocles o la càmera.
Durant aquest 2020 que deixem enrere, han augmentat molt les persones que s'han ficat en un d'aquests aguaits per primer cop i que han començat a observar la fauna com a hobby. Ho demostren les dades de l'ICO (Institut Català d'Ornitologia) i també les vendes de les botigues especialitzades.
El president de l'ICO, Gabriel Gargallo, explica que ja feia temps que aquesta afició creix i que cada cop està més de moda. Però diu que aquest any, les dades són de rècord absolut: "És curiós, perquè precisament quan no es podia sortir, és quan la gent s'ha adonat que tenia interès per saber què passava al seu voltant, quins ocells o mamífers hi havia al seu poble".
El boom va començar durant el confinament total. Va començar a haver-hi enrenou a les xarxes, sobretot a Twitter. La gent penjava fotos dels ocells que veia des de la finestra, i l'ICO va oferir cursos gratuïts online per aprendre a identificar les aus més bàsiques i habituals. Són uns cursos que el 2020 han tingut gairebé set vegades més d'inscrits que l'any anterior.
Una altra dada que crida l'atenció és que la gent que anota els ocells que observa a la pàgina ornitho.cat s'ha enfilat un 27%. I potser el que més sorprèn: en un any on les limitacions de moviment han sigut constants, s'han recollit més dades que mai.

Gargallo s'explica aquest increment tan bèstia perquè "ens hem aturat per agafar aire i la hem volgut saber què passava al nostre voltant". Potser per això també han augmentat les persones que han participat en el projecte ocellsdelsjardins.cat, una iniciativa per recomptat quins són els visitants més habituals als patis de les cases.
Aquesta pujada dels obersvadors d'aus també s'ha notat a les botigues especialitzades que venen llibres de naturalesa, material d'observació o menjadores per posar al jardí. Francesc Kirchner, propietari d'Oryx, un d'aquests establiments de Barcelona diu que per haver-hi pandèmia, l'any ha anat molt millor del que esperaven:
Són persones que fins ara no eren aficionades a sortir al camp a veure animals, però que amb la pandèmia i les restriccions han descobert una nova possibilitat d'entreteniment. I per poder-la gaudir al màxim, s'han hagut d'equipar.
