Sociedad

Matemàtiques per a creients

En les últimes 10 temporades, 8 equips que estaven a igual o a més distància de play off que el Girona a aquestes alçades van acabar promocionant i el Mallorca va pujar.

La temporada 15-16 el Girona era a 8 punts de play off quan en quedaven 57 per repartir i Elche i Alcorcón també van eixugar distàncies iguals en cursos anteriors.

El Valladolid va protagonitzar la remuntada més espectacular el curs 10-11 quan va acabar fent play off tot i estar a 11 punts de distància en la jornada 23.

El Girona de la 15-16 estava pitjor classificat a aquestes alçades i va acabar jugant el play off d'ascens a Primera. / Imatge: La Liga.

Girona

El Girona és el 9è classificat amb 33 punts, a 4 de l’equip que tanca la zona de play off i aquesta temporada encara no ha trepitjat ni un sol cop la zona noble de la classificació; el primer o el segon lloc que garanteixen l’ascens directe o del tercer al sisè, que es disputen entre ells l’última plaça.

Després de la falta de fiabilitat de la primera volta, dels problemes per fitxar i retenir jugadors al mercat d’hivern degut a la complicada situació econòmica per la que passa l’entitat i de la derrota a Mallorca al temps de descompte en l’últim partit, la possibilitat d’acabar pujant pot semblar remota però la història recent és plena d’exemples d’equips que estant a igual o més distància del sisè classificat a aquestes alçades de campionat han aconseguit promocionar i, en un cas, pujar.

Aquest cas és el del Mallorca de la temporada 2018-19. A la jornada 23 era a 4 punts de l’equip que tancava el play off i va acabar jugant-lo després de sumar 35 dels últims 57 en joc i pujant després de deixar pel camí a l'Albacete i el Dépor a les eliminatòries.

La temporada 2016-17, la remuntada la va protagonitzar el Huesca, que era a 5 punts de play off a aquestes alçades i va acabar aconseguint el 6è lloc en la jornada 42. Però no va pujar.

El Girona ho ha fet un cop, també. Va ser la temporada 2015-16. Es trobava a 8 punts de play off quan quedaven 19 jornades i va sumar 37 punts i es va quedar a les portes de Primera per segon any consecutiu. Osasuna li va barrar el pas en l’última eliminatòria.

A la temporada 2013-14 trobem dos exemples. El Múrcia, que era 12è a 4 punts del 6è i el Barça B, que era 17è a 6 punts, van acabar colant-se entre els sis millors encara que al Barça B no li va servir de res perquè, com a filial, no podia pujar.

Els blaugrana van ser 3rs, els murcians 4ts però, tot i tenir el factor camp a favor en totes les eliminatòries, el Córdoba, que va entrar com a 6è, els va eliminar i va acabar pujant. Un Córdoba que, a la jornada 23, també era fora de play off però a només 1 punt de distància.

El sisè exemple és l’Alcorcón de la temporada 2011-12, que era 10è a 8 punts en aquest mateix moment del campionat i després de sumar 41 punts dels últims 57 va entrar a play off com a quart i va acabar claudicant en l’última eliminatòria contra el Valladolid. 0-1 a Santo Domingo i 1-1 a Zorrilla, on l’equip d’Anquela es va arribar a avançar en el marcador.

Els dos primers equips que van remuntar per entrar al play off el primer any d’implantar-se aquest sistema també van tenir un tram final espectacular. El Valladolid era 16è quan quedaven 19 jornades per al final, a 11 punts del 6è i va sumar 40 punts de 57 possibles i entrant com a 7è perquè, un altre cop, el Barça B es va colar entre els candidats i va alliberar una plaça.

Amb tot, els de Pucela van treure 6 punts al 8è. Aquella mateixa temporada, l’Elche va eixugar 8 punts per entrar a play off com a 4t, tenir el factor camp a favor en totes les eliminatòries i trobar-se en la primera, precisament, al Valladolid. Van acabar cedint l’ascens al Granada pel valor doble dels gols marcats a camp contrari. A Granada el partit va acabar amb empat a 0 i al Martínez Valero es van avançar els visitants, Xumetra va empatar a 10' del final però no hi va haver temps per acabar d'arreglar.

Sense protagonitzar remuntades tan sonades, també han acabat classificant-se per al play off equips que a aquestes alçades que encara no hi eren com el Córdoba de la 11-12 i la 13-4, el Villarreal de la 12-13, el Valladolid de la 17-18 i l’Elche de la 19-20. En aquests últims quatre casos, a més, van acabar pujant.

De fet, en les 10 temporades d’implantació del play off només un cop els sis equips que hi havia a la jornada 23 van ser els que van acabar pujant i promocionant. Va ser la temporada 2014-15, d'infaust record per al Girona.

Las Palmas i Girona, que eren els dos primers a falta de 19 jornades per al final, van acabar cedint el lloc a Betis i Sporting i jugant-se l'ascens a la repesca amb el Valladolid i el Zaragoza, que només va sortir momentàniament de les sis primeres posicions les jornades 28, 34 i 35, en benefici de la Ponferradina. Els aragonesos van acabar guanyant el pols als d’El Bierzo i disputant el play off final contra Las Palmas, que els va capgirar l’eliminatòria a 6 minuts del final.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00