Sociedad
Vivienda

El Govern expropia 23 habitatges a Menorca de grans tenidors

Es destinaran durant set anys a lloguers socials

La Conselleria ha expropiat per set anys un total de 56 habitatges de grans propietaris per destinar-los a lloguer social. / CAIB.

Mahón

El nou conseller d'Habitatge, Josep Marí, ha signat aquest dimarts la primera resolució per a l'expropiació d'ús d'habitatges buits de grans tenidors inscrits en el Registre de propietaris de les Illes Balears. En aquesta primera resolució d'expropiació s'inclouen un total de 56 pisos dels quals la meitat es troben a Menorca.

La resolució signada  suposa l'inici de l'expropiació el primer paquet d'habitatges buits de grans tenidors que -un cop completat tot el procés legalment establert- es podran incorporar a el parc d'habitatge social que gestiona aquest Institut durant set anys.

Dels primers 56 habitatges dels què s'expropiarà l'ús per set anys hi ha 27 situats a Mallorca, 23 a Menorca i 6 a Eivissa. Els menorquins es reparteixen entre 17 a Ciutadella i sis a Maó.

La cessió d'ús és un procediment expropiatori, per la qual cosa no és gratuït per a l'Administració autonòmica, que haurà de pagar un preu per poder utilitzar durant set anys aquests pisos i destinar-los a lloguer social. Per a aquest primer paquet de pisos es preveuen 1,8 milions d'euros de cost.

El preu de compensació que pagarà el Govern per aquests habitatges és considerablement inferior als preus de lloguer que té registrats (com a índex de referència de preus) per a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Aquest índex fixa un preu mitjà mensual de 624 euros, mentre que la quantitat que pagarà el Govern balear és d'una mitjana de 391 euros mensuals.

Les persones a les que se'ls adjudicaran aquests pisos pagaran un lloguer que sempre s'adaptarà a la seva capacitat econòmica i mai superarà el 30% dels seus ingressos. El Govern assumeix amb recursos públics la diferència entre el lloguer que pagarà el llogater i la compensació al gran tenidor, si es dóna aquesta circumstància.

A Menorca, el preu mitjà que es pagarà serà de 336 euros mensuals per a un total de 649.000 euros per a la compensació al gran propietari.

Paral·lelament a l'expropiació d'ús d'aquest primer paquet de pisos, el Govern segueix una segona línia d'acció respecte dels pisos dels grans tenidors: l'exercici del dret de tempteig i retracte en les operacions de disposició d'habitatges entre els grans propietaris. Al mateix temps, reforça el control sobre els grans tenidors, amb sancions més greus pels incompliments.

L'objectiu és, per aquesta segona via, poder adquirir uns 40 habitatges per destinar-los també a lloguer social. De moment, s'ha iniciat ja el procés d'adquisició mitjançant aquesta fórmula de vuits habitatges ubicats a Palma, Manacor i Es Mercadal.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00