Directo

VÍDEO | La cantante María De la Flor presenta su EP 'Resalada' en 'Hoy por hoy'

Sociedad

El túnel de FGC entre la plaça d'Espanya i Gràcia anirà a 50 metres de profunditat

La Generalitat ha enfonsat el traçat per esquivar les infraestructures del subsol del carrer Urgell i això encareix el projecte i allarga fins els sis anys les obres

Dos trens dels Ferrocarrils de la Generalitat de CatalunyaACN

Barcelona

El túnel que unirà la línia del Llobregat de Ferrocarrils de la Generalitat amb la del Vallès arribarà a més de 50 metres de profunditat, que és el que fa, per exemple, un edifici de més de 20 plantes. El traçat s'ha enfonsat 20 metres més del previst perquè s'ha optat per un recorregut rectilini pel carrer Urgell i això obliga a passar per sota d'un dipòsit pluvial i d'una sortida d'emergència de l'AVE. Els canvis encareixen el projecte un 20% i les obres duraran 6 anys, dos més del que s'havia dit.

L'estudi informatiu havia seleccionat una opció de doble túnel que pujava pel carrer Urgell evitant el dipòsit d'aigües pluvials, situat entre els carrers València i Mallorca, i la sortida d'emergència de l'AVE del carrer Provença. Però finalment hi haurà un sol túnel amb dues vies que anirà a més profunditat per passar per sota d'aquestes infraestructures. Això ha obligat a fer canvis en els mètodes de construcció i tot plegat repercuteix en el calendari d'execució i en el cost de les obres.

Segons el projecte bàsic de perllongament de la línia Llobregat-Anoia dels FGC, els treballs de construcció duraran 6 anys, dos més dels que s'havia dit i costaran 383 milions d'euros, un 20% més que la darrera estimació. El secretari d'infraestructures, Isidre Gavin, diu que ara encara s'ha de fer el projecte constructiu i licitar les obres. Per això apunta que "és raonable pensar que les obres podrien començar a meitat o finals del 2022" i acabarien, per tant, al 2028. Tot i això, Gavin explica que la intenció és escurçar la durada dels treballs.

El nou túnel ha de connectar l'estació de FGC de Pl. Espanya amb la de Gràcia, a la plaça Gal·la Placidia. Són una mica més de 4 quilòmetres en els que s'obriran tres noves estacions: una, a l'Hospital Clínic, on es connectarà amb la línia 5 del metro; un altra, a Francesc Macià on es crearà un nou intercanviador amb el tramvia; i la tercera, al costat de l'actual de Gràcia on es connectaran les línies del Llobregat-Anoia amb les del Vallès de Ferrocarrils.

A més de la connexió de les dues línies, el nou túnel permetrà donar servei a una zona mal comunicada en transport ferroviari com és l'entorn de Francesc Macià on també s'estudiarà la possibilitat de fer una terminal d'autobusos interurbans. La demanda prevista d'aquesta nova infraestructura s'acosta als 20 milions de passatgers anuals.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00