Deportes

Eleccions Barça: Reportatge sobre la implantació del vot electrònic

Analitzem amb Víctor Hidalgo, director d'enginyeria prevenda de Scytl, empresa especialitzada en el desenvolupament del vot telemàtic, la possibilitat d'ús del vot electrònic de cara a properes eleccions

Eleccions Barça: Reportatge sobre la implantació del vot electrònic

Eleccions Barça: Reportatge sobre la implantació del vot electrònic

03:42

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1614955793267/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Aquest diumenge 110.000 socis del Barça estan cridats a les urnes. D'aquest cens, 20.000 persones ja han votat per correu, una de les novetats d'aquesta campanya electoral marcada per la pandèmia.

No obstant, el que encara s'ha quedat en paper mullat és el vot electrònic. Alguns candidats l'han demanat per activa i per passiva però finalment no s'ha implementat. Què hagués passat si la Generalitat ho hagués aprovat? Hem parlat amb Víctor Hidalgo, director d’enginyeria prevenda de Scytl, empresa amb seu a Barcelona, especialitzada en el desenvolupament del vot telemàtic. D'entrada ens diu, que el procés d'implementació no és superior a un mes, és a dir, es fàcil d'executar. A més, explica que un dels avantatges que té el vot electrònic és que el volum de treball que genera és independent al numero de persones que votin.

Un procés molt senzill, sense la necessitat d'instal·lar-se cap software ni aplicació on només cal un aparell amb accés a internet i una forma d'identificació com pot ser la clau i el numero de soci que apareix al carnet.

Segons Hidalgo, el procés és molt senzill: “Selecciones el candidat i envies el teu vot. Quan votes, l’aplicació et dóna un rebut de votació, una prova per saber que el vot ha arribat correctament i respecta la privacitat del vot. El que pot fer la Junta es publicar els registres de votació per comprovar que el vot ha estat efectuat. Això dóna tranquil·litat a la gent”.

A França, Suïssa, Canadà o Austràlia el vot electrònic ja està instaurat, i de fet, és una opció que cada cop pren més força entre els votants. No només és segur sinó que els sistemes d’avui en dia de vot electrònic són verificables, és a dir, que es pot demostrar que és segur.

Diu Hidalgo que “el sistema genera proves matemàtiques sòlides que es poden posar a disposició dels auditors. Qualsevol perit pot confirmar que tot ha estat fet correctament sense possibilitat de tupinada i sense vulnerar la privacitat del votant”.

I per aquells escèptics que prefereixen el vot per correu a l’electrònic, aquestes són algunes raons per canviar de parer. És més segur que el vot per correu, perquè allà no saps si t’obren el sobre o et canvien el vot. És més econòmic i més accessible, i permet, per exemple, a aquelles persones amb discapacitat, votar de forma autònoma. El vot electrònic però, encara haurà d’esperar.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00