Sociedad
Memoria histórica

El PP demana formalment restituir el monolit de Francisco Gimier a Es Castell

El monument es va llevar fa uns mesos en aplicació de la Llei de la Memòria històrica

Aquest és el monument que es va retirar del cementiri d'Es Castell. / PP

Mahón

El Grup popular en el Parlament ha presentat una Proposició no de llei per a que es retorni el monolit en record d'en Francisco Gimier que es trobava davant del cementiri d'Es Castell i que es va retirar fa uns mesos per ordre de la Direcció General de Memòria Democràtica del Govern Balear. Aquesta acció es va dur a terme en aplicació de la Llei de Memòria Històrica.

Des del PP s'esgrimeix que Francisco Gimier, a més d’alcalde d’Es Castell, va ser fundador i director de l’Ateneu de Villacarlos, comerciant, i persona apreciada i involucrada en els problemes del seu poble. El 16 de novembre de 1936 va ser assassinat per un grup de militars i paisans, que van anar-lo a buscar per la nit a seva casa. El seu cos va aparèixer l'endemà en el cementiri mort com a conseqüència dels cops patits i les ferides de bala. Els responsables mai van ser investigats.

També apunten els populars que la llegenda del monolit no inclou cap símbol o insígnia franquista pel que no es justifica la seva retirada. Al parer del PP “suprimir el monolit no aporta ni dignitat a la víctima ni sentit democràtic a la decisió d'esborrar l'emprenta d'un exalcalde que fou assassinat durant la Guerra Civil."

A més de la proposició no de llei al Parlament, els populars també  han plantejat una pregunta al Ple del Consell de Menorca per a què expliqui la seva implicació, si és que ha existit, en la retirada del monument.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00