Sociedad

"Ens han fallat!"

Crítiques al Govern en l'adéu a les obres de la Franja del Museu de Lleida

Clavells que s'han dipositat simbòlicament davamt del Museu de Lleida, sobre algunes de les imatges de les obres de l'art de la Franja que avui, 10 de març han acabat de marxar cap al Museu de Barbastre / RÀDIO LLEIDA

Lleida

Aquest matí ha marxat cap a l'Aragó, cap al Museu de Barbastre, la quarta i última tramesa de les 111 obres d'art de les parròquies escindides de la Franja que hi havia al Museu de Lleida: 42 peces. Amb aquest enviament el museu lleidatà veu desmembrada la seva col·lecció i de moment els prestatges que ocupaven es queden buits.

CRÒNICA. Crítiques cap al govern català en el comiat de les obres de la Franja del Museu de Lleida: "Ens han fallat"

06:47

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000018504/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Per què les 42 peces, les darreres que avui han marxat són les de més valor i la majoria formaven part de l'exposició permanent. Entre elles destaca el frontal de Tresserra, o l'arqueta de Buira... i marxa també la Mare de Déu de Saidí del segle XIV, l'única de les peces que feia 80 anys que estava al culte a l'Església de Sant Llorens. El faristol és buit.

“Ens han fallat”

I tot això molt en silenci institucional en compliment d'una sentencia provisional. El Cercle d'Amics del Museu no ho acaba d'entendre.. ni la sentencia ni el silenci. “Ens han fallat” ha dit el vicepresident Manel Larraga avesant critiques al govern català.

I les mirades dels presents en aquest acte de comiat anaven dirigides principalment a la consellera, Angels Ponsa, que avui no ha faltat en l’enviament de la quarta i ultima tramesa, a diferència de les tres anteriors.

Ara comença el procés de recuperació. "Recuperem-les" diu un grafit pintat al costat de la porta del museu... El Cercle dels Amics del Museu demana un pronunciament del Parlament, per assegurar-se que judicialment es recorrerà fins arribar al Tribunal Europeu. Pronunciament del Parlament, lleis que impedeixin l’execució de sentencies provisionals en l’art, i difusió Museu de Lleida: “Nosaltres tenim claríssim que ens prenen patrimoni català, no ens prenen patrimoni lleidatà. Ho sap tota Catalunya, això? Em sembla que no. Això ho hem d’arreglar consellera!” ha dit el portaveu del Cercle en la lectura del manifest.

“Hem fet tots els passos que podíem fer”

“Jo crec que a nivell de Govern hem fet tots els passos que podíem fer, altra cosa és que no haguem tingut el resultat que voldríem ha assenyalat la consellera de Cultura. Per Angels Ponsa, "és un dia trist" però que "no és el final de res". En aquest sentit, s'ha compromès a "accelerar" els tràmits de cara al Suprem per poder dur el conflicte a Europa i aconseguir fer retornar les 111 obres de la Franja a Lleida. Sobre les crítiques rebudes per haver acceptat lliurar les obres a l'Aragó, contràriament amb el que es va fer amb les peces de Sixena, Ponsa ha dit que tenien clar que "no volien arribar a la desobediència ni tampoc a aquelles imatges tan doloroses de la Guàrdia Civil agafant les obres". Tot i això, Ponsa ha assegurat que les obres no es descatalogaran perquè treballen, diu, amb el convenciment que les obres "tornaran". "Farem l'impossible perquè així sigui", ha afegit.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00