Deportes

"Els treballadors del Mundial de Qatar estan en condicions molt properes a l'esclavitud"

Parlem amb Carlos de las Heras, portaveu d'Amnistia Internacional, després de les reivindicacions de les seleccions de Noruega i Alemanya per a denunciar les condicions i víctimes dels treballadors del Mundial de Qatar 2022.

Carlos de las Heras (Amnistía Internacional): "Els treballadors del mundial de Qatar estan en condicions molt properes a l'esclavitud"

Carlos de las Heras (Amnistía Internacional): "Els treballadors del mundial de Qatar estan en condicions molt properes a l'esclavitud"

09:58

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1616770238058/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Primer van ser els noruecs, que van sortir amb una samarreta amb el missatge: "RESPECTE dins i fora del camp". Ahir, els titulars del conjunt Alemany van sortir amb samarretes on cadascun lluïa una lletra majúscula, i en ordenar-se s'hi podia llegir "HUMAN RIGHTS" (DRETS HUMANS).

Els dos conjunts denuncien la situació dels treballadors en la preparació del mundial de Qatar 2022 on, ens informa Joan Tejedor, se sumen ja més de 6.500 obrers immigrants que han perdut la vida en les obres i construccions dels nous estadis. Des d'Amnistia Internacional han tornat a exigir responsabilitat a la FIFA i insisteixen a demanar-li formalment que utilitzi la seva influència a Qatar per a posar fi a les explotacions i abusos laborals: jornades interminables a temperatures extremadament altes, impagament de salaris durant mesos, retenció de documentació, violació de drets laborals. Des de l'assignació de la celebració del mundial l'any 2010, Amnistia Internacional ha estat recollint abusos i, a més dels recents contactes amb Infantino, actual president de la FIFA, ha engegat una campanya en els dies que es disputen els partits classificatoris per la Copa del Món.

Al 'Què t'hi Jugues!' ens atén Carlos de las Heras, portaveu d'Amnistia Internacional i expert en esports i drets humans, per a tractar el tema i denunciar la situació. A continuació, el més destacat.

"Tant de bo veiéssim aquest gest en moltes més seleccions. Ajuda molt a la nostra feina, que portem molts anys denunciant les condicions dels treballadors de Qatar en relació a la celebració de la Copa del Món"

"La situació és molt preocupant pels treballadors immigrants, que són el 95%. "Afortunadament", i ho dic entre cometes, hi ha hagut algunes millores, però només han sigut simplement en la llei, en la teoria. Ara el necessari és passar de la teoria a la pràctica."

"És difícil dir una xifra concreta de les víctimes des de 2010. Fonamentalment perquè les autoritats qualifiquen morts dels treballadors com a morts naturals. Parlem de morts per insuficiència cardíaca, per dificultats respiratòries i, fins i tot, per suïcidi. I totes elles es classifiquen com a morts naturals".

"Fins fa molt poc, els treballadors ni tan sols sostenien la possibilitat de canviar de treball o tornar al seu país, perquè els empresaris es quedaven els seus documents. Són condicions molt properes a l'esclavitud, des de l'àmbit laboral"

"És evident que el màxim responsable són les autoritats de Qatar, però també s'ha de parlar de la implicació dels estaments esportius. El paper que pot jugar la FIFA ens sembla fonamental, i fins ara no ens ha semblat l'adequat"

"La Copa Mundial de Qatar l'organitza Qatar. Però no només ells, també la FIFA és organitzadora. I té deures i obligacions. La FIFA està obligada a seguir els principis rectors de nacions unides sobre drets humans i empreses: les empreses són responsables també de les violacions de drets humans en les que tenen activitat econòmica"

"Sancions? És difícil. Els gestos d'Alemanya i Noruega amb camisetes reivindicatives, en un principi, la FIFA podria fins i tot perseguir-ho. Però són un altaveu més. És important que la gent i l'afició sàpiga què hi ha al darrere de Qatar i aquestes operacions de blanqueig esportiu"

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00