Sociedad

La Generalitat incompleix la seva pròpia llei i deixa sense inspeccionar més de 40 residències el 2020

És una exclusiva de SER Catalunya: les inspeccions van caure un 30%. El 2020, on més de 8.000 avis i àvies residents van morir, es va fer la xifra més baixa d'inspeccions en els últims 5 anys

Afers Socials defensa que es van prioritzar altres accions coordinades amb Salut en un context d'emergència, però la llei obliga a fer una inspecció anual a tots els centres

Sindicats i associacions de familiars posen el crit al cel

A Catalunya, des de l'inici de la pandèmia, han mort vora 8.800 avis residents, la majoria dins dels centres, i 33.000 s'han contagiat de COVID / Europa Press

Barcelona

La Generalitat no ha complert la seva pròpia llei en matèria d'inspeccions de serveis socials a les residències segons pot avançar el exclusiva SER Catalunya. Són investigacions que s'han de fer per garantir que als centres hi ha les condicions idònies pel benestar de la gent gran que hi viu. Aquesta normativa diu que cal anar, com a mínim, un cop a l'any a visitar cada centre residencial de Catalunya, sigui públic, privat o concertat.

Això no es va complir l'any 2020. A Catalunya hi ha 972 residències assistides, i s'han fet 930 inspeccions, la xifra més baixa dels últim 5 anys, de manera que és impossible que s'hagi anat almenys un cop a cada centre a inspeccionar-lo. És més, cal recordar que el 2020 es van intervenir 36 residències i se'n van clausurar 7, de manera que probablement a alguns centres s'hi ha anat més d'un cop. Com a mínim, no s'han inspeccionat 42 residències, però la xifra podria ser encara més alta.

Recordem que a Catalunya, des de l'inici de la pandèmia, han mort vora 8.800 avis residents, la majoria dins dels centres, i 33.000 s'han contagiat, més de la meitat del total, que era de vora 65.000 abans que la covid-19 arribés a casa nostra.

Els arguments d'Afers Socials no convencen als sindicats ni als familiars

Des de la conselleria argumenten que s'han fet milers d'intervencions a les residències coordinades amb Salut pública i que s'ha prioritzat aquest tipus d'actuacions en detriment de les inspeccions. En declaracions a aquesta redacció, fonts d'Afers Socials asseguren que "s'ha de tenir en compte que aquest ha estat un any absolutament excepcional marcat per l’impacte de l’alarma sanitària", afegint que s'han fet més de 13.000 actuacions i revisions de contingència i que hi havia contacte diari amb tots els centres.

Els sindicats no coincideixen amb aquest argument, i veuen poc lògic que hi hagi hagut menys fiscalització, precisament, en el moment més crític. Helena Motos, de Comissions Obreres, considera que "això ens dóna la raó. Falten inspectors i s'han d’instruir un ítems de qualitat a l'hora d'anar a fer aquestes visites a les residències".

Motos adverteix també que no és casualitat que moltes residències surtin indemnes de les inspeccions: "estan avisades, evidentment. El que nosaltres sempre hem denunciat és que quan l'empresa sap que vindrà la inspecció, aquell dia la plantilla està coberta, tot a lloc i en ordre. Això no és casualitat", apunta.

Des de la Coordinadora 5+1, i la seva portaveu Maria José Carcelén, que assegura en declaracions a SER Catalunya que "moltes morts es podrien haver evitat. No s'han fet inspeccions quan precisament és l'any on s'hauria d'haver fet un seguiment més exhaustiu". Carcelén ha afegit que "això és un campi qui pugui i tothom ha fet el que li ha donat la gana per falta de control. Em sembla una vergonya, és indignant, i és molt significatiu, veiem fins a quin punt preocupa a la Generalitat la situació a les residències", remata.

A la resta de l'estat, hi ha comunitats autònomes on les inspeccions han aguantat. És el cas d'Andalusia, que va fer-ne el doble el 2020 que l'any anterior. Altres comunitats, com la de Madrid o el País Basc, s'han compromès també a augmentar-les després del que es va viure a les residències els primers mesos de la pandèmia. Cal dir però que, en termes absoluts, a Catalunya és on es fan més inspeccions.

Oriol Soler Pablo

Oriol Soler Pablo

Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00