Miércoles, 12 de Mayo de 2021

Otras localidades

Preocupació entre les dones trans pel desproveïment d'hormones femenines a les farmàcies

A Catalunya hi ha més de 1.500 dones trans que s'han quedat sense el tractament hormonal que fan servir habitualment i que paga en bona part la Seguretat Social

Alerten de les conseqüències físiques i psicològiques que pot tenir aturar el tractament en sec

Preocupació entre les dones trans pel desproveïment d'hormones femenines a les farmàcies

Getty Images

Preocupació entre més de 1.500 dones transsexuals de Catalunya. Expliquen que s'han quedat sense el tractament hormonal que fan servir habitualment i que paga en bona part la Seguretat Social. La situació la provoca una manca de subministrament d'aquests medicaments que afecta a tot Espanya. 

Centenars de dones trans d'arreu del territori fa un mes que no poden aconseguir els estrògens que utilitzen pels seus Tractaments de Reemplaçament Hormonal (THC). Asseguren que els medicaments que contenen valerat d'estradiol - un dels estrògens que consumeixen habitualment - no arriben a les farmàcies. "Ni en pastilles, ni per via atòpica. Les alternatives finançades que tenim són amb un altre principi actiu. És semblant, però molt dolent pels nostres cossos: empitjora els riscos de patir trombes o malalties cardiovasculars", comenta la portaveu de la Plataforma Transforma la Salut, Lina Fabiana Mulero.

Hi ha medicaments alternatius, però són més cars i no són finançats. Des de la Plataforma, alerten que moltes dones trans no els poden pagar -perquè es troben en situacions econòmiques complicades- i que això pot comportar "seriosos" problemes físics i anímics. "La feminització del nostre cos es basa en els efectes de l'hormona. Quan no la podem prendre, tots els guanys que hem tingut a nivell físic es van revertint", explica la Sandra, una de les afectades.

Ara demanen a l'administració medicaments pensats exclusivament per a dones trans i que es reverteixi la situació incorporant noves alternatives a la xarxa de medicaments finançats.

A Salut li consten avisos de desproveïment

Es tracta d'un problema de subministrament estatal que encara no té unes causes clares. El Departament de Salut explica a SER Catalunya que els ha arribat una comunicació de l'Agència Espanyola del Medicament (Aemps) avisant del desproveïment de diversos medicaments que contenen, precisament, el valerat d'estradiol. A la mateixa web de l'Aemps consten problemes de subministrament en alguns d'aquests productes, encara que no es donen més detalls.

Cargando

Escucha la radio en directo

Cadena SER
Directo

Tu contenido empezará después la publicidad

Programación

A continuación

  Último boletín

  Emisoras

  Elige una emisora

  Cadena SER

  Compartir

  • Notice: Undefined variable: lb_es_acceso_con_movil in /mnt/filerprod/html/produccion/datos/rhabladas/cadenaser/ser/templates/includes/v3.x/v3.0/include_player_permanente.html on line 118

  Tu contenido empezará después de la publicidad

  Cadena SER

  ¿Quieres recibir notificaciones con las noticias más importantes?