Deportes

"La Superlliga Europea, tal i com està plantejada, tirarà endavant"

Al 'Què t'hi Jugues!' analitzem tots els detalls i les conseqüències d'un nou format de competició impulsat per 12 grans clubs europeus i que ha posat en alarma a tot el món del futbol i, en especial, a institucions com la UEFA.

"La Superlliga Europea, tal i com està plantejada, tirarà endavant"

"La Superlliga Europea, tal i com està plantejada, tirarà endavant"

27:56

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1618840629416/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Dotze clubs punters del futbol europeu anunciaven aquest diumenge la seva intenció de crear una Superlliga Europea com a mesura de resposta al nou format de la Champions League que vol promoure la UEFA i que s'hauria de presentar aquest mateix dilluns.

Al 'Què t'hi Jugues!' hem analitzat les conseqüències d'aquesta Superlliga, hem donat detalls sobre el seu format de competició i també hem escoltat les opinions sobre el que està sent, sense cap mena de dubte, un punt d'inflexió en la història del futbol.

Qui ho impulsa?

Reial Madrid, Futbol Club Barcelona, Atlètic de Madrid, AC Milan, Inter de Milan, Juventus, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Arsenal, Chelsea i Tottenham volen canviar el futbol europeu i consideren necessària la creació d'una nova competició que asseguri més espectacle i més beneficis econòmics.

Així s'ha anunciat en les últimes hores en una nota de premsa i a la pàgina web del Reial Madrid: "Dotze dels clubs de futbol més importants d'Europa anuncien avui que han arribat a un acord per formar una nova competició, la Superlliga, governada pels seus Clubs Fundadors. Es convidarà a altres tres clubs perquè puguin unir-se abans de la temporada inaugural que començarà el més aviat possible. De cara al futur, els clubs Fundadors esperen mantenir converses amb la UEFA i la FIFA buscant les millors solucions per a la Superlliga i per al conjunt del futbol mundial".

Tal com anunciava el comunicat, Florentino Pérez, president de Reial Madrid és també el màxim responsable d'aquesta competició sota el nom de Superlliga. El vicepresident i un altre dels grans impulsors serà Andrea Agnelli, propietari de la Juventus de Torí.

Aquest mateix matí clubs com el Barça o l'Atlético també han emès el seu comunicat oficial als seus canals de comunicació.

Tirarà endavant?

La UEFA ha estat taxativa amb les sancions que imposarà tant a clubs com a jugadors que participin en aquesta Superlliga: no podran jugar les Lligues nacionals i tampoc podran jugar amb les seves seleccions (ni en Eurocopes, ni en Mundials). Al 'Què t'hi Jugues!' Jordi Martí ha valorat que "tal com està plantejada la Superlliga, crec que tirarà endavant". Afegint Joaquín Maroto "que ningú tingui cap dubte que tirarà endavant. Han signat Barça i Madrid, no cal dir res més".

El factor econòmic

Tal com resa el comunicat exposat pel Reial Madrid exposa que "es preveu que superin els 10.000 milions d'euros al llarg del període de compromís dels Clubs". El raonament de Florentino Pérez, màxim mandatari d'aquesta competició, argumenta la seva creació d'aquesta manera: "Anem a ajudar al futbol a tots els nivells a ocupar el lloc que li correspon en el món", sentencia.

Segons s'ha explicat al 'Què t'hi Jugues!', el banc JP Morgan serà qui s'encarregui de finançar inicialment aquest projecte de competició aportant 3.500 milions d'euros que ingressaran directament els clubs participants. Bruno Alemany ha especificat que "els sis clubs anglesos han dit que sí a la Sueperlliga, i dels 6 clubs anglesos alguns tenen propietaris americans i això ha sigut clau en les negociacions amb JP Morgan". A tot això, Jordi Martí ha fet un important apunt a tenir en compte: "Els 3.525 milions d'euros que es repartiran entre els 12 Clubs fundadors, són d'un préstec de JP Morgan, que hauran de tornar en 23 anys. Què hi diuen a això els clubs? Que cap problema, que ja ho tornaran".


Format de la competició

Hi participaran 20 clubs, els 15 Clubs Fundadors i altres cinc equips addicionals que es classificaran anualment sobre la base del rendiment de la temporada anterior.

Tots els partits es jugaran entre setmana, tots els clubs seguiran competint en les seves respectives lligues nacionals, preservant així el calendari tradicional que està en el centre de la vida dels clubs.

La temporada començarà a l'agost amb la participació dels clubs en dos grups de deu, que jugaran partits d'anada i tornada; els tres primers de cada grup es classificaran automàticament per als quarts de final.

Els equips que acabin en quarta i cinquena posició jugaran un playoff addicional a doble partit. Posteriorment es jugaran playoffs de doble partit a partir de quarts per arribar a la final, que es disputarà a partit únic, a finals de maig, en una seu neutral.

A més, explica Jordi Martí que un total de 12 clubs europeus integrats a la Superlliga anirien al Mundial de Clubs de la FIFA: els cinc primers de cada grup, i el sisè i setè de cada grup farien play-off per completar els 12, segons fonts coneixedores de la negociació.


En contra de la competició

Al 'Què t'hi Jugues!' també hem pogut analitzar les moltes veus que estan en contra d'aquesta competició. S'han emès molts comunicats de Federacions, Lligues, Clubs... i fins i tot jugadors o el món de la política s'han posicionat en contra d'aquesta nova competició.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00